Viisi vinkkiä kesäduunarille

Nuorten kesätyöpaikoissa havaittiin viime ja toissakesänä puutteita mm. työsopimuksissa. Osassa työpaikoista ne puuttuivat kokonaan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat noin 150 työpaikkaa, joissa työskenteli paljon nuoria kesätyöntekijöitä.
19.05.2016 15:22 karhu admin

Miten kesätyöntekijä välttää ongelmat työpaikalla? Viisi vinkkiä antaa palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen kesäduunarineuvoja Sini Tervo.

1. Tee kirjallinen työsopimus

Tee kirjallinen työsopimus, josta käyvät ilmi ainakin työsuhteen vähimmäisehdot eli kauanko työsuhde kestää, työaika, palkka, koeaika, irtisanomisaika ja sovellettava työehtosopimus.

Toimita verokortti ajoissa työnantajalle.

2. Vaadi perehdytys työtehtäviisi

Pyydä tarpeellinen perehdytys työtehtäviin ja työssä tarvittavien työvälineiden käyttöön. Pidä huoli, että saat opastusta työhön, äläkä epäröi kysyä. Työnantajalla on velvollisuus antaa perehdytystä työpaikan olosuhteisiin ja turvallisuusmääräyksiin.

3. Älä tee ylipitkää päivää

Laki nuorista työntekijöistä määrittelee alle 18-vuotiaiden työvuorojen pituuden ja ajankohdan. Ikärajalla halutaan suojella nuorten työntekijöiden henkistä ja fyysistä kasvua ja kehitystä.

4. Tarkasta palkkakuitti

Tarkista palkkasi ja katso, että olet saanut kaikki ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset. Muista, että työehtosopimus koskee myös kesätyöntekijöiden työsuhteita.

Tarkista, että sinulle on työsuhteen päätyttyä maksettu myös lomakorvaus.

5. Pyydä työtodistus

Pyydä työnantajalta työtodistus työsuhteen päätyttyä.

Mika Peltonen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.