Viisi vinkkiä kaamoksesta selviämiseen

Suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista joka viides ja miehistä 12 prosenttia oireilevat luonnonvalon vähetessä. Joka kymmenes masentunut on kaamosmasentunut.
18.12.2015 09:57 karhu admin
Kirkasvalolamppu helpottaa kaamosajan väsymystä.

Miten kaamosväsymyksestä selviää, psykiatrian erikoislääkäri Sami Leppämäki Diacorista?

1. Käytä kirkasvaloa

Kirkasvalohoitoa voi ottaa kotonakin. Kirkasvalossa pitää olla heti heräämisen jälkeen. Toki päivänvalokin piristää, mutta sen vaikutukset ovat aamun kirkasvaloa lievempiä.

2. Liiku riittävästi

Liikunta ulkona valoisaan aikaan on tehokas kaamosväsymyksen oireiden lievittäjä. Jos tämä ei ole mahdollista, rasittava liikunta sisälläkin auttaa.

3. Mieti, mitä syöt

Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota, koska hiilihydraattinälkä tahtoo talvisin lisääntyä. Yksi kaamosväsymyksen oire on ruokahalun kasvaminen ja painon nousu.

Tämä voi vaikuttaa myös mielialaan, koska kiloista on vaikeampi päästä eroon kuin hankkia niitä.

4. Tapaa ystäviäsi

Sosiaalinen vetäytyminen on yksi kaamosväsymyksen oire. Sosiaalisista suhteista kannattaa yrittää pitää talvellakin huolta, koska ne ylläpitävät mielenterveyttä.

5. Hemmottele itseäsi

Jos et halua tavata ihmisiä, kannattaa pysyä sohvan pohjalla ja syödä jotakin, mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä ja tuottaa mielihyvää.

Nyky-yhteiskunnan vaatimus, että pitäisi olla tehokas myös marraskuussa, on minusta luonnonvastaista. Ei pidä yrittää liikaa vaan voi hyväksyä sen, ettei jaksa enempää.

Mika Peltonen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.