Viisi vinkkiä hyvään lomaan

Hyvä kesäloma auttaa jaksamaan työssä ja hyvä työ pohjustaa hyvän loman.
26.06.2015 15:33 karhu admin

Miten kesäloma saadaan onnistumaan, Työterveyslaitoksen osaamiskeskuksen johtaja Kirsi Ahola?

1. Pohjusta loma ajoissa

Jo keväällä on syytä miettiä, mitkä asiat pitää saada ehdottomasti tehtyä ennen lomia. Sekin pitää päättää, mitkä asiat on delegoitava muille ja kuka mitäkin loman aikana hoitaa.

Loma onnistuu parhaiten, jos pystyy olemaan täysin irti työstä myös ajatuksissaan. Tätä edistää se, ettei vastaile työpuheluihin eikä lue työsähköposteja.

2. Lepää ensimmäinen viikko

Lomalla tapahtuu sekä fyysistä että psyykkistä palautumista. Fyysinen palautuminen alkaa siitä, että ensin levätään ja rentoudutaan. Ensimmäinen viikko menee usein elpymiseen.

3. Yritä lomailla monipuolisesti

Hyvässä lomassa on aktiivista ja passiivista aikaa, lepoa ja tekemistä. Tekeminen voi olla osin suunniteltua ja osin spontaania. Jos ei suunnittele mitään, joitakin asioita ei välttämättä pysty toteuttamaan.

On hyvä jättää väljää niille asioille, joiden tekeminen ei aina arjessa onnistu. Mieli virkistyy vaihtelusta ja aktiivinen, itselle mieluisa puuhastelu oman aikataulun mukaisesti kerää voimia syksyä varten.

4. Unohda arki

Aktiivisessa lomailussa kannattaa tehdä erilaista asioita kuin arjessa ja töissä tekee.

Jos ihminen lukee töissä paljon, lomalla ei välttämättä kannata vain lukea. Jos on työkseen aktiivinen asiakaspalvelija, pelkkä sukulaisten ja perheen parissa olo ei ole lomailijalle hyväksi.

5. Älä odota liikoja

Loman vaikutus on aika lyhytaikainen. Ei pidä odottaa, että yksi loma tekee onnelliseksi ja ratkaisee kaikki pulmat.

Koska kesäloma ei välttämättä lataa akkuja koko vuodeksi, kannattaa jättää joitakin pätkiä tai päiviä syksyyn ja talveen, jos mahdollista.

Mika Peltonen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.