Viisi vinkkiä asbestisairauksien torjuntaan

Asbestin käyttö, maahantuonti ja kauppa on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1994 alkaen. Asbesti sairastuttaa edelleen noin tuhat ihmistä vuodessa.
17.11.2014 09:56 karhu admin
Asbestin purkutyömailla pitää suojautua hyvin.

Altistumisesta sairauksien toteamiseen voi kulua kymmeniä vuosia. Pitääkö asbestia edelleen pelätä Suomessa, Työterveyslaitoksen ylilääkäri Tapio Vehmas?

1. Tarkkana purkutöissä

Suomessa asbestille voi altistua lähinnä vanhojen rakenteiden purku- tai korjaustöissä. Työtä aloitettaessa ei aina ole etukäteen edes tiedossa, onko rakennuksessa käytetty asbestia.

2. Hengenahdistus varoittaa

Asbestoosin ensimmäinen oire on tavallisesti hengenahdistus. Samanlaisia oiretta aiheuttavat tosin monet muutkin sairaudet. Altistuminen asbestille voi näkyä myös muista syistä otetussa keuhkokuvassa tai keuhkojen tietokonetomografiatutkimuksessa.

3. Seuraa terveyttäsi

Asbestin käsittelyä säädellään monin tavoin. Asetuksen mukaan asbestille altistuneiden terveyttä pitäisi seurata kuten muidenkin erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavia töitä tekevien. Asetus koskee työnantajia ja siten myös työterveyshuoltoa.

Ongelmallisempi ryhmä ovat eläkkeellä olevat asbestille altistuneet, joiden terveystarkkailu on satunnaisempaa ja kuuluu perusterveydenhuollolle.

4. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon

Jos epäilet asbestisairautta, eikä sinua ole aikoihin tutkittu, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi. Jos et ole enää työelämässä, ota yhteyttä terveyskeskukseen.

5. Tupakat pois

Tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää asbestille altistuneille. Asbesti ja tupakointi erikseen ja varsinkin niiden yhteisvaikutus nostavat keuhkosyövän riskiä.

Asbestin takia tapahtuneita muutoksia ei voida poistaa keuhkoista. Tärkeintä on kaikenlaisen asbestille altistumisen välttäminen, tupakoinnin lopettaminen ja terveydentilan seuranta.

Mika Peltonen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.