Viisi väitettä perustulosta

Perustulo tulee kalliiksi, SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta vastaa:
12.06.2012 07:00 karhu admin
SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan mukaan perustulo tulisi kalliiksi

– Perustulo on kallis järjestelmä. Esimerkiksi 650 euron perustulo maksaisi 23 miljardia euroa. Tämä on viisi kertaa enemmän kuin nykyiset perusturvaetuudet, tuplasti sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan nykyiset menot ja melkein puolet valtion kaikista menoista.

Perustulo yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa

– Ei yksinkertaistaisi. Useimmissa perustulomalleissa säilytetään suurin osa nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuudesta. Pieni perustulo ei riitä korvaamaan suurinta osaa sosiaaliturvasta, jonka takia ainakin vihreät säilyttäisivät esimerkiksi asumistuen, syyperusteisen työttömyysturvan ja ansiosidonnaiset etuudet perustulon rinnalla.

Perustulo lisäisi köyhien määrä

– Ehkä. Tämä riippuu täysin siitä, miten perustulo toteutetaan. Jos vihreiden mallin mukaan säilytetään suurin osa nykyisistä etuuksista perustulon määrällä pienennettynä perustulon rinnalla, köyhien määrä tuskin juurikaan muuttuisi. Jos sen sijaan yritettäisiin korvata nykyiset perusturvaetuudet perustulolla, niin perusturvalla olevat köyhtyisivät entisestään.

Perustulon toteuttaminen kiristäisi verotusta

– Kyllä. Perustulomalleissa työssäkäyvien verotusta lisätään noin perustulon verran, jolloin heidän nettotulonsa eivät muutu. Esimerkiksi 650 euron perustulon verottaminen pois keskituloiselta tarkoittaa yli 20 prosenttiyksikön korotusta verokortin ennakonpidätykseen.

Ay-liike vastustaa perustuloa periaatteesta

– Ei, vaan ay-liike vastustaa perustuloa, koska se on kokonaisuutena huono idea. Suuri perustulo olisi mahdottoman kallis valtiolle. Pienempi perustulo olisi yksin riittämätön korvaamaan perusturvaa. Jos muu perusturva säilytetään pienen perustulon rinnalla, niin menetetään kaikki ne kannustavuus- ja yksinkertaistamishyödyt mitä perustulolla tavoiteltiin. Jos muuta perusturvaa ei säilytetä pienen perustulon rinnalla, niin perusturvan varaan joutuneiden tulot romahtaisivat. Hyvää perustulomallia ei siis ole.

Pirjo Pajunen

Lisää aiheesta Jakovara-blogeissa:

Perustulo: kallis, turha tai kauhea ja Hyvä perustulomalli on mahdoton

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.