Viisi väitettä kohtaanto-ogelmasta – syyllistämisen sijaan tukea

Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma on todellinen, mutta sitä myös liioitellaan ja sen varjolla helposti syyllistetään työttömiä, sanoo SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.
22.11.2016 07:23 karhu admin
Uutiset Työelämä
Pirjo Väänänen

1. Kohtaanto-ongelmaa liioitellaan

– Näin voi sanoa. Työttömien määrä on kasvanut viime vuosina rajusti, mutta samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on pysynyt lähes ennallaan. TE-toimistoissa oli elokuussa 342 500 työtöntä työnhakijaa. Avoimia työpaikkoja puolestaan oli ilmoitettu noin yksi kymmentä työnhakijaa kohti.

2. Ongelma koskee vain pääkaupunkiseutua

– Ongelma on pahin pääkaupunkiseudulla, työpaikat eivät jakaudu alueellisesti tasaisesti. Yhä enemmän tarjotaan lyhytkestoisia töitä, niiden perässä muuttaminen on vaikeaa. Esimerkiksi kahden viikon työpätkän takia on turha muuttaa pohjoisesta etelään. Lääkkeeksi tarvitaan laadukkaampia työsuhteita. Työttömien liikkuvuutta voidaan myös edistää liikenneratkaisuilla ja rakentamalla kohtuuhintaisia asuntoja pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

3. Työttömät ovat liian nirsoja

– Ei pidä paikkaansa. Jos työpaikka lopettaa kokonaan toimintansa, työtön voi joutua tilanteeseen, jossa aiempaa kokemusta vastaavaa työtä ei enää yksinkertaisesti löydy. Uuden alan löytäminen tai uudelleen kouluttautuminen ei aina ole helppoa. Avoimia työpaikkoja on eniten palvelu- ja myyntityössä, asiantuntija-ammateissa ja rakentamisessa. Asiantuntijan on kuitenkin mahdotonta työllistyä rakennusalalle tai rakentajan asiantuntijatyöhön.

4. Työttömyysturvan leikkaaminen auttaa

– Työttömyysturvan leikkaaminen ei tuo lisää työpaikkoja, vaan heikentää työttömän toimeentuloa entisestään. Vaarana on entistä pahempi syrjäytyminen työmarkkinoilta. Parempi vaihtoehto on kannustaa työttömiä kouluttautumaan omaehtoisiin opintoihin liittyvää TE-toimistojen harkintaa lieventämällä ja helpottamalla sivutoimista opiskelua.

5. TE-toimistojen palvelut ovat heikentyneet

– Pitää paikkansa. TE-toimistojen henkilökuntaa on viime vuosina vähennetty rajusti ja työllisyysmäärärahoja on leikattu. Tästä johtuen työvoimapalvelut ovat vähentyneet ja työttömät jäävät liian usein yksin. Työttömät tarvitsevat palveluita, tukea ja kannustusta työllistymisen edistämiseksi heti työttömyyden alusta lähtien. SAK on vaatinut työttömien henkilökohtaisen palvelun lisäämistä TE-toimistoissa.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.