Viime vuonna vähemmän irtisanomisia kuin vuosiin

Irtisanottujen määrä jäi viime vuonna pienemmäksi kuin kertaakaan vuoden 2011 jälkeen.
13.01.2017 05:56
SAK
Teollisuuden irtisanomiset vähenivät viidenneksen.

SAK:n keräämien tietojen mukaan yhteistoimintaneuvottelut koskivat myös entistä harvempaa työntekijää ja niissä ilmoitettu henkilöstön vähennystarve oli edellisiä vuosia pienempi. Määrät laskivat loppuvuotta kohden, mikä saattaa ennakoida myönteisen irtisanomiskäänteen jatkuvan tänä vuonna.

Jarkko ElorantaSuomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo yritysten ottavan jatkossa isomman vastuun suotuisan kehityksen ylläpitämisestä.

– Myös työnantajien pitää nyt kantaa vastuuta. Työmarkkinoiden valoisammat näkymät antavat yrityksille mainion tilaisuuden luoda uutta kasvua ja työtä investoinneilla.

– Palkansaajat ovat pidättäytyneet palkankorotuksista. Kilpailukykysopimuksessa he sitoutuivat lisäksi ottamaan maksettavaksi osan työnantajien sosiaalivakuutusmaksuista, Eloranta muistuttaa.

Vuonna 2016 alkaneet yt-neuvottelut koskivat yhteensä 80 014 palkansaajaa. Henkilöstön vähennystarve neuvotteluissa oli kaikkiaan 13 971. Molemmat luvut jäivät noin kolmanneksen vuotta 2015 pienemmiksi.

Potkut sai viime vuonna 10 865 palkansaajaa, mikä on lähes 2 000 vähemmän kuin edellisvuonna. Eniten irtisanoivat Microsoft Mobile (1 350), konkurssiin mennyt Anttila (1 300) ja Nokia (1 032).

Teollisuudessa potkujen määrä pieneni peräti 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Palvelualoilla lasku jäi seitsemään prosenttiin, mikä johtui erityisesti kaupan yritysten isoista irtisanomisista. Alan huonot uutiset saivat jatkoa tämän vuoden alussa, kun Kesko ja Seppälä ilmoittivat uusista yt-neuvotteluista.

Koulutusleikkaukset pahentavat kohtaanto-ongelmaa

Irtisanomisten suuri alakohtainen vaihtelu saattaa SAK:n Elorannan mukaan vahvistaa työvoiman kohtaanto-ongelmaa. Työnhakijat eivät työllisty avoimiin työpaikkoihin, jos heidän osaamisensa ei vastaa työn vaatimuksia.

– Hallituksen leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta vain pahentavat ongelmaa. Nyt pitäisi päinvastoin satsata monimuotoiseen ammatilliseen opiskeluun, tukea aikuisten alanvaihtoa uusilla koulutuskokonaisuuksilla ja helpottaa työttömien mahdollisuuksia opiskella, puheenjohtaja Jarkko Eloranta kehottaa.

SAK julkaisee nettisivuillaan tilastot yt-neuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisista neljä kertaa vuodessa. Tiedot SAK kerää pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä.

Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja:
www.sak.fi/irtisanomistilastot

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.