Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vihreät kääntävät selkänsä työ…

Uutinen

Vihreät kääntävät selkänsä työllisyydelle

SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen:

Vihreän liiton puheenjohtajan Osmo Soininvaaran uusin puheenvuoro vahvistaa aiempaa käsitystä, että vihreät toivovat perusteollisuuden hiipuvan Suomesta. Näin vihreät kääntävät selkänsä työllisyydelle. Jos energiaa käyttävän teollisuuden kehittämiseen ei saa enää panostaa, suomalaisen hyvinvoinnin selkäranka murtuu isossa osassa Suomea. Kyse on suoraan satojen tuhansien suomalaisten työpaikoista, kuten TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma on arvioinut. Kansainvälisesti toimivat suuryritykset voivat kyllä muuttaa muualle mutta palkansaajille ei ole muuta kotimaata kuin Suomi. Myös perusteollisuudella on oltava oikeus ja mahdollisuus investoida ja kehittää tuotantoaan Suomessa.

Vihreiden energiavaihtoehto ei ole aidosti vihreä. Vihreiden vaihtoehto on sähkön ja energian tuonti Venäjältä ja ympäristövastuun sysääminen venäläisille. On syytä muistaa, että vihreiden haluama maakaasu on fossiilinen polttoaine, jonka päästöt ovat puolet kivihiilen päästöistä. Vihreä vaihtoehto edellyttäisi maakaasun Venäjä-tuonnin nelinkertaistamista.

Käytännössä vihreä linja tarkoittaa niin palkansaajakotitalouksien kuin yritystenkin sähkölaskun nostamista ja Suomen Venäjä-riippuvuuden moninkertaistamista sähköntuotannossa. Se olisi myös kallis vaihtoehto veronmaksajille, sillä hiilivoimaloiden omistajille jouduttaisiin maksamaan suuret korvaukset voimaloiden sulkemisesta. Vihreä energiamalli on rakennettu hiekalle myös sikäli, ettei ole näköpiirissä yhtiöitä, jotka olisivat investoimassa pelkkää sähköä tuottaviin maakaasuvoimaloihin. Ainoa laitos Kotkassa seisoo nytkin käyttämättömänä, koska sähkön tekeminen kaasulla ei ole kannattavaa.

Soininvaara antaa muutoinkin väärän todistuksen SAK:n energialinjauksesta. SAK:n energiamallissa lähes puolet sähkön lisätarpeesta tyydytetään uusiutuvilla polttoaneilla ja säästöillä. Ydinvoimalla SAK tuottaisi kolmanneksen ja maakaasulla vajaan neljäsosan. SAK:n sähkönkulutusarviot perustuvat Valtion Teknillisen Tutkimuslaitoksen VTT:n 3. joulukuuta 2001 julkaisemaan laajaan selvitykseen ja toteutuneeseen sähkönkulutukseen. SAK:n monipuolista energiatuotantoa korostavan mallin laskelmat lähtevät siitä, että tulevina vuosina sähkönkulutuksen kasvu olisi kuitenkin selvästi pienempää kuin mitä viime vuosikymmeninä on toteutunut. Ei suurempaa, kuten Soininvaara virheellisesti väittää.

Energiaratkaisu on tehtävä vastuullisesti tosiasioihin eikä toiveisiin perustuen. Kun huomioidaan toteutunut kulutuksen kasvu ja säästöjen mahdollisuudet sekä tunnustetaan, että vanhoja voimaloita joudutaan korvaamaan uusilla, päädytään vähintäänkin SAK:n ja VTT:n käyttämiin lukuihin.

Liite: Sähkön kulutus 1990-luvulla ja arviot tulevasta (pdf)

Lisätietoja: Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puh. 040 760 6250