Verovuotoa pääomatuloista

Harmaata taloutta kitkettäessä kiinnitetään huomio pizzerioiden kuititta myyntiin ja muihin varmaan talouden ilmiöihin, mutta todella isot rahat liikkuvat pääomatulojen puolella. Veroneuvos Markku Hirvosen mukaan jopa 90 prosenttia kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista jää ilmoittamatta verottajalle. Harmaasta taloudesta puhuttaessa pääomatulo vuotaa suhteellisesti eniten.
06.06.2012 16:04
SAK
Pörssilainsäädännön uudistamista käsittelevän seminaarin osallistujia

Eräs ongelma ovat hallintarekisterit, joiden sijoittajia on vaikea selvittää. Jos viranomaisilla tai verottajalla ei ole tietoa, niin on vaikea verottaa.

SAK:n tänään keskiviikkona järjestämässä pörssilainsäädännön uudistamista käsittelevässä seminaarissa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen vaati, että ulkomainen ja kotimainen yritystoiminta on saatava tasavertaiseen asemaan.

– Tilaajan vastuu on saatava todelliseksi. Työvoiman tasapuolisen kohtelun edellytyksiä on vahvistettava ja pääomatulojen verovalvonta saatettava samalle tasolle muiden tuotannontekijätulojen kanssa.

Kaikki tulot samalle viivalle

Ensimmäiset ehdotukset arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistukseksi menivät kiville, koska siinä oli epäselvyyksiä omistamisen julkisuudessa ja hallintarekisteröityjen omistusten verokohtelussa. Asian käsittelyä on lykännyt myös se, että EU:n harmonisointikeskustelu on tullut rinnalle.

SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen haluaa nostaa keskusteluun veropohjan kaikella laajuudellaan. Usein keskitytään vain palkkatuloon, vaikka pääomatulosta saadaan verotettua vain osa.

– Se mikä pääomatulojen puolella jää verottamatta, tulee lopulta palkansaajan maksettavaksi, koska palkansaaja ei pääse verottajaa karkuun, muistutti Laukkanen.

Laukkanen ihmettelee myös asiasta käytävän poliittisen keskustelun vähyyttä. Hallitusohjelmassa toki luvataan toteuttaa hallintarekisterien viranomaisjulkisuus.

Läpinäkyvyys ja avoimuus pitää olla tavoitteena arvopaperimarkkinoillakin. Kenen etu on piilottaa omistus-, myynti- ja ostotiedot?

Osakesäästäjien Keskusliiton Ari Neuvonen oli samoilla linjoilla korostaessaan, että Suomessa on totuttu tietojen julkisuuteen.

– En näe, että siihen sisältyy mitään haittoja. Ei se ainakaan ole estänyt rehellistä ostajaa, muistuttaa Neuvonen.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.