Verotyöryhmä unohti pienipalkkaiset
SAK vaatii pienipalkkaisten huomioimista ansiotuloverotusta uudistettaessa.
– Hetemäen verotyöryhmän linjaus suuripalkkaisten suosimisesta palkkaverotuksessa on väärä. Sen sijaan keventämistarvetta on edelleen pieni- ja keskipalkkaisten työntekijöiden verotuksessa. Tätä puoltavat sekä oikeudenmukaisuuden että kannustavuuden lisääminen. Pienipalkkaisten puolustaminen tulee erityisen tarpeelliseksi, mikäli esitykset kulutusverotuksen kiristämisestä toteutuvat, SAK:n pääekonomisti Olli Koski sanoo.
SAK:n mukaan ylimpien marginaaliverojen alentamisen sijaan olisi painotettava pienipalkkaisia suosivaa työtulovähennystä.
Yritys- ja pääomatuloverotuksen rakenteen uudistaminen työryhmän esittämällä tavalla on perusteltua. Pääomatuloilla elävien verotus kiristyisi lähemmäksi palkansaajien verotusta, samalla kun yritysveroaste alenisi. Esitetty malli alentaisi verotuloja kuitenkin 300&#;8211400 miljoonaa euroa.
– Uuden yritys- ja pääomaverotuksen kokonaisuuden tulisi ehdottomasti pitää verotuotto vähintään samana. Ei voi olla niin, että palkansaajat rahoittaisivat yritysten veronkevennyksen kiristyvänä kulutusverotuksena. Hetemäen ryhmän esitystä on tältä osin korjattava verotuottoneutraaliksi. Esitetty linjaratkaisu on kuitenkin hyväksyttävissä, Koski arvioi.
– Suomen kannattaa harkita kahteen kertaan ryhtyäkö aggressiiviseksi verokilpailijaksi alentamalla yhteisöveroa näin rajusti. Maltillisemmalla yhteisöveron alennuksella uudistettu yritys- ja pääomatuloverotus voitaisiin pitää verotuottoneutraalina, Koski sanoo.
SAK:n näkemyksen mukaan kokonaisveroaste tulee Suomessa lähivuosina nousemaan. Tämän vuoksi Hetemäen ryhmän esityksen lähtökohtana tulisi olla verotuloja lisäävä verouudistus. Väliraportissa esitetyt muutokset vähentäisivät valtion verotuloja yhteensä reilun miljardin.
– Verotyöryhmällä on kova työ haalia kasaan vielä puuttuva miljardi loppuraporttiinsa. Omaisuusverotuksessa on kiristämisvaraa, mutta pelkästään tavallisten ihmisten kiinteistöveroa korottamalla rahoitusvajetta ei voida paikata, Olli Koski toteaa.