Veroelvytyksen sijaan sijoituksia osaamiseen
SAK toivoo hallituksen tasapainoittavan kilpailukykysopimukseen kuuluvia maksukorotuksia budjettiriihessä. Veronkevennysten on oltava SAK:n mielestä maltillisia, jotta ne eivät johda uusiin menoleikkauksiin.
– Kaikkien maksukorotusten tasapainottaminen vaatisi 400 miljoonaa euroa. Talouskasvun kiihtyessä näin isot veronkevennykset eivät ole perusteltuja, varsinkaan kun hallitus ei pääse julkisen talouden tavoitteisiinsa tällä hallituskaudella, SAK:n työmarkkinaseminaarissa tiistaina puhunut pääekonomisti Ilkka Kaukoranta laskee.
– Sopiva mittaluokka veronkevennyksille olisi noin 200 miljoonan euroa. Jos tarkastelemme koko vaalikautta, työn verotus ei nouse, vaikka veronkevennykset jäisivät siihen.
Suomen suurin palkansaajajärjestö painottaa, etteivät veronkevennykset voi korvata palkankorotuksia syksyn neuvottelukierroksella.
Veroelvytyksen sijaan hallituksen on SAK:n mielestä panostettava palkankorotusvaran, pitkän ajan kasvun ja uusien työpaikkojen luomiseen.
– Talouden nousukautena hallituksen kannattaisi paikata jo syntynyt koulutusvelka ja ehkäistävä sen syveneminen.
– Esimerkiksi matalasti koulutettujen aikuisten osaamistasoa on nostettava ja uusia urapolkuja luotava aikuisten koulutukseen panostamalla. Nuorten syrjäytymistä ehkäisee oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle, Kaukoranta huomauttaa.
Budjettiriihitavoitteiden lisäksi toimittajille suunnatussa työmarkkinaseminaarissa esiteltiin tänään SAK:n tavoitteet liittojen työehtosopimuskierrokselle ja työttömyysturvan uudistamiseksi.
Pääekonomisti Ilkka Kaukoranta – SAK:n terveiset budjettiriiheen: Mistä kasvua ja työllisyyttä?
Johtaja Annika-Rönni-Sällinen – SAK:n tavoitteet liittojen neuvottelukierrokselle
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta – Ajankohtaiset asiat työmarkkinoilla