Verkostot auttavat

Jyväskyläläinen Antti Lahtinen, 20, pääsi kahdeksannen luokan jälkeen kesätöihin kattoasennusyritykseen. Siitä alkoi hänen työuransa, jolla etenemisessä omilla verkostoilla on ollut merkittävä rooli.
23.09.2014 07:58 karhu admin
Ikkuna- ja oviasennusten lisäksi Antti Lahtinen pääsee nykyisessä työssään tekemään myös kattoremontteja. Hänen mielestään on hyvä, että työtehtävät ovat vaihtelevia.

Kun talonrakentajan opintoihin kuuluva harjoittelu tuli ajankohtaiseksi, entinen kesätyönantaja suositteli Lahtista tutulleen. Tämän rakennusyrityksessä Lahtinen suoritti molemmat harjoittelunsa ja sai monipuolista oppia. Koulun ohella nuorukainen ahkeroi iltatöissä, jonne oli päässyt koulun kautta.

Valmistuttuaan viime vuonna Lahtinen sai alkukesäksi töitä ikkuna- ja oviasennuksia tekevästä yrityksestä. Heinäkuussa hän lähti armeijaan Jyväskylän Tikkakoskelle, jossa hän palveli lääkintäaliupseerina tämän vuoden kesäkuuhun saakka.

Siviiliin palaavan Lahtisen tilanne oli parempi kuin monella vastavalmistuneella, sillä kaksi hänen entistä työnantajaansa oli jo kysellyt häntä töihin. Lahtinen tarttui edelliskesän työnantajansa Pintasiisti Oy:n tarjoukseen. Alun perin puhe oli määräaikaisesta pestistä, mutta sopimusneuvotteluissa työ tarkentui vakituiseksi.

Armeijassa vietetyn vuoden jälkeen työmotivaatio on kova.

– Nyt tehdään työtä, jolla on tarkoitus! Aika laajasti on päässyt tekemään kaikkea, Lahtinen kuvaa.

Hänen elämässään on hiljattain tapahtunut muutakin, mikä antaa aihetta hymyyn. Mies asteli kesällä morsiamensa kanssa vihille.

Oppimishalu ajaa eteenpäin

Lahtisen tarina on hyvä esimerkki siitä, kuinka tulevat ammattilaiset luovat maineensa perustan harjoittelujaksoilla. Lahtinen uskoo työnantajien arvostavan sitä, että nuorella on asenne kohdallaan ja halu oppia uutta.

– Kaikki viestit kulkevat esimiehille. Hoitaako harjoittelija kaiken puolivaloilla vai viekö hän hommat oikeasti loppuun asti?

Työnhaussa on hyvä pitää mielessä, että monista työpaikoista ei ilmoiteta missään. Esimerkiksi Lahtinen ei ole koskaan lähettänyt virallista työhakemusta. Nykyiseen työpaikkaan häntä oli suositellut esimiesasemassa oleva kaveri.

Vakituisen työpaikan saaminen tuntui Lahtisesta helpottavalta, koska sen turvin tulevaisuutta voi miettiä rauhassa. Mies aikoo kartuttaa osaamistaan rivitimpurina ainakin vuoden verran.

Tulevaisuudessa häntä saattaisi kiinnostaa ensihoitoalan opiskeleminen, mutta myös yrityksen perustaminen on vakavasti otettava vaihtoehto. Lisäksi nuorella ammattilaisella on unelma, jonka hän tahtoisi toteuttaa kotiseudullaan Keski-Suomessa.

– Oma talo on haaveena rakentaa omin käsin jossakin elämänvaiheessa.

Minna Kurvinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.