Venäläiset vaativat Nestléä lähtemään Venäjältä

28.04.2008 09:48
SAK
Uutisia Suomen ulkopuolelta

Kiista palkoista Nestlén ja sen Permissä Uralilla toimivan makeistehtaan työntekijöiden välillä on kärjistynyt. Yhtiö on kieltäytynyt neuvottelemasta työntekijöiden vaatimasta runsaan 20 prosentin palkankorotuksesta. Ammatillisen keskusjärjestön FNPR:n puheenjohtaja Mihail Shmakov on esittänyt, että Nestlén on lähdettävä Venäjältä, ellei se paranna suhtautumistaan työntekijöihinsä.

Kansainvälinen ay-federaatio IUF ja Saksan elintarviketyöläisten liitto NGG tukevat permiläisten kamppailua. Saksalaisen Spiegel Onlinen mukaan järjestöt arvioivat, että Nestlé siirtää lisää tuotantoaan Venäjälle, jos yhtiö pystyy pitämään venäläisten työntekijöiden palkat matalina.

Nestléllä on Venäjällä 13 tuotantolaitosta. Niiden palveluksessa on 10 000 henkeä. Vain neljällä tuotantolaitoksella merkittävä osa työntekijöistä on liittynyt ammattiliittoon. Permissä lähes 700 tehtaan tuhannesta työntekijästä on järjestäytynyt.

Nestlé perustelee kieltäytymistään uusista palkkaneuvotteluista esittämällä, että tehtaan palkkataso ylittää Permin teollisuuden keskitason. Työntekijöiden mielestä yrityksen tiedottajan ilmoitus 460 euron keskimääräisestä kuukausiansiosta johtaa harhaan, koska se sisältää ylimpienkin johtajien palkat.

Ammattiosaston mukaan työläisten peruspalkka on 160 euroa kuukaudessa. Työntekijöiden edustajat sanovat väen olevan nousevien hintojen kanssa niin ahtaalla, että moni on luovuttanut verta siitä maksettavan palkkion vuoksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.