Venäjä tarvitsee miljoonia ulkomaisia työntekijöitä

24.07.2006 12:15
SAK

Venäjä tarvitsee työelämäänsä vuosittain 0,8&#;82111,5 miljoonaa uutta työntekijää ulkomailta. Näin arvioi Venäjän maahanmuuttovirasto. Sen mukaan maassa työskentelevistä ihmisistä 5–7 prosenttia on peräisin muista maista.

Ulkomailta tulleista ainoastaan 0,5 miljoonan paperit täyttävät Venäjän lain vaatimukset. Laittoman maahanmuutajan asemassa on 5–15 miljoonaa ihmistä, virasto tiedottaa.

Ulkomaisen työvoiman mittava tarve johtuu Venäjän oman työikäisen ja -kuntoisen väestön supistumisesta. Pulaa on ennen muuta kuljettajista, rakennus- ja maataloustyöläisistä sekä muista jonkinlaista ammattitaitoa vaativista työntekijöistä.

Ex-Neuvostoliiton köyhimmissä osissa, kuten Moldaviassa ja Tadzikistanissa, on runsaasti Venäjän työmarkkinoille haluavaa työvoimaa. Sitä houkuttelevat Moskovassa, Pietarissa ja Venäjän muissa kasvukeskuksissa maksettavat palkat. Ne ovat moninkertaiset lähtömaiden palkkoihin verrattuna. Moldaviassa ja Tadzikistanissa joka kolmas kotitalous saa kuukausittain keskimäärin 80 euroa Venäjältä siellä työskentelevien sukulaisten lähettämänä.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.