Valtuutetut: Palkkoja korotettava tasapuolisesti

Palkankorotukset euromääräisinä. Tässä viesti, jonka SAK:n valtuuston käytävägallupissa haastatellut antoivat syksyä varten. Jos kaikkien palkkoja nostetaan prosenttien mukaan, pienituloisten ansiot kasvavat heidän mukaansa vähemmän kuin suurituloisten.
23.05.2013 16:43
SAK
SAK:n valtuusto Kiljavan opiston urheiluhallissa

Gallupissa valtuutetuilta kysyttiin, mitä tulevalla sopimuskierroksella tulisi edistää.

JUkka-Pekka Hiltunen
Jukka-Pekka Hiltunen
, Metallityöväen liitto

"Ammattiliittojen kanneoikeuden avulla pystyisimme ajamaan esimerkiksi ulkomaisten työntekijöiden oikeuksia. Työntekijä saattaa tehdä työtä yhden tai kahden euron tuntipalkalla eikä uskalla kertoa siitä. Ay-liike voisi poimia tällaiset tapaukset ja puuttua niihin.

Palkkaeroja tulee tasoittaa euromääräisillä palkankorotuksilla. Prosenttikorotukset kasvattavat tuloeroja palkansaajien kesken, eikä se ole ay-liikkeen tarkoitus."

Arja Savolainen
Arja Savolainen, Palvelualojen ammattiliitto PAM

"Pamilaiset tekevät paljon osa-aikatyötä. Siihen pitäisi ottaa järeämmät aseet ja muodostaa kunnon raamit. Nollasopimuksiin tulee puuttua. Nyt työntekijät ovat liiaksi heittopusseja.

Vanhemman tulisi saada jäädä kotiin hoitamaan alle 12-vuotiasta sairasta lasta. Tällä hetkellä ikäraja lapselle on 10 vuotta, mutta sen ikäinen on aika pieni jättää yksin kotiin sairastamaan.

Tarvitsemme kunnon palkankorotukset euromääräisinä, koska hinnat ovat nousseet paljon. Sillä myös korjataan naisten palkka-asioita."

Kirsti Lähdesmäki

Kirsti Lähdemäki, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

"Toivon keskitettyä ratkaisua, sillä se toisi tasa-arvoa työmarkkinakentälle. Kaikki työntekijät olisivat samanarvoisia.

Alallamme on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä. Jos palkkoja ei nosteta euroina vaan prosentteina, heidän palkkansa nousee vähemmän kuin suurituloisilla."

Kari Lempinen
Kari Lempinen
, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU

"Kiinnittäisin huomiota muutosturvaan, jotta työntekijällä olisi parempi turva irtisanomisen jälkeen. Alat ja työpaikat muuttuvat, joten duunarien osaamisesta on pidettävä kiinni. Uudelleenkouluttautumista tulee edistää.

Työpaikoilla tahti on kova. Jaksamiseen tulisi kiinnittää huomiota, jotta ihmiset säilyvät työkykyisinä. Jos työkyky vähenee väliaikaisesti esimerkiksi leikkauksen takia, työntekijä voisi tehdä vähän aikaa töitä räätälöidysti sen sijaan, että eläköityy lopullisesti.

Euromääräiset palkankorotukset ovat prosenttikorotuksia tasa-arvoisempia. Meidän on pidettävä pienipalkkaisten puolia. Kyllä rikkaat pitävät huolen itsestään."

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.