Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Valtuuston päätöslausuma (8.5.…

Uutinen

Valtuuston päätöslausuma (8.5.1999)

Serbijohdon kansalliskiihko on aiheuttanut Balkanilla sodan, joka on paitsi järkyttävä inhimillinen tragedia myös uhka Euroopan vakaudelle ja talouskehitykselle. EU:n on ponnisteltava yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa, jotta sota saadaan loppumaan ja pakolaiset voivat turvallisesti palata takaisin kotiseuduilleen. Suomella tulevana EU-puheenjohtajana on mittavia tehtäviä Balkanin vakauden palauttamisessa. SAK jäsenliittoineen on antanut tukea Kosovon pakolaisille ja pitää tärkeänä, että Suomi täyttää velvoitteensa pakolaisten vastaanottajana.

EU:n puheenjohtajana Suomen on toimittava työllisyyden parantamiseksi ja edistettävä Euroopan työllisyyssopimusta. On tärkeätä, että palkansaajat vaikuttavat EU:n kehitykseen osallistumalla aktiivisesti sunnuntaina, kesäkuun 13. päivänä järjestettäviin EU:n parlamenttivaaleihin ja äänestävät ehdokkaita, jotka haluavat puolustaa palkansaajia ja heidän perusoikeuksiaan markkinavoimien edessä.

SAK:n valtuusto tuomitsee omistajien ja suurituloisten ahneuden, joka räikeimmillään merkitsee jättiosinkojen ja optioiden jakoa kun samanaikaisesti palkansaajia joukkomittaisesti irtisanotaan. Erityisesti ikääntyvien irtisanomisiin on puututtava ja työnantajan vastuuta työntekijöistään ja irtisanomisen seurauksista on lisättävä. Työttömille ja työttömyyden uhkaamille työntekijöille on tarjottava työtä tai työllistymiseen johtavaa koulutusta. Ikääntyvien työttömien oikeus työttömyyspäivärahaan ja eläkkeeseen on säilytettävä.

Henkilöstön työsuhde-etuja ja oikeuksia heikentävä keinottelu yritysrakenteiden muutoksissa on estettävä. Kilpailuttamiselle ja ulkoistamiselle on säädettävä menettelytavat, jotka turvaavat työntekijöiden edut.

1990-luvun puolivälin jälkeen tehdyt sopimusratkaisut ovat myötävaikuttaneet 200 000 uuden työpaikan syntymiseen. Työttömyyden nujertaminen on yhä suomalaisen talous- ja työmarkkinapolitiikan tärkein kysymys. SAK:n valtuuston mielestä, ennen kuin sitoudutaan uuteen sopimuskauteen, seuraavat asiat on ratkaistava: – Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää kehitetään ja yleissitovuutta vahvistetaan.

– Työmarkkinajärjestöjen kesken sovitaan tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönoton pelisäännöistä.

– Työnantajien vastuuta henkilöstönsä koulutuksesta lisätään. Ammattitutkintojärjestelmää työpaikoilla laajennetaan. Koulutusvakuutuksen kolmas vaihe toteutetaan.

– Palkansaajien ostovoima nousee tasaisesti ja palkankorotusten merkityksen on oltava suurempi kuin veronkevennysten. Veroratkaisuissa painotetaan työllisyyssyistä pienipalkkaisia. Veronalennuksia ei rahoiteta hyvinvointipalveluja ja sosiaaliturvaa leikkaamalla.

Seuraavalla neuvottelukierroksella tarvitaan riittävää liikkumatilaa alakohtaisten kysymysten ratkaisemiseksi. Valtuusto velvoittaa SAK:n hallituksen selvittämään alkusyksyyn mennessä, millaisilla kokoavilla työmarkkinaratkaisuilla voidaan edellä asetetut tavoitteet parhaiten saavuttaa.