Valtuustoaloitteet: Irtisanomissuojaa parannettava ja koeaika puolitettava

SAK:n valtuustolle jätetyissä liittoaloitteissa esitetään muun muassa sosiaalisen polkumyynnin torjumista lentoliikenteessä, työntekijöiden irtisanomissuojan parantamista ja koeajan enimmäispituuden puolittamista.
04.11.2014 14:52
SAK
SAK:n valtuuston kokous pidetään Kiljavan opiston palloiluhallissa

Ammattiliitot ovat jättäneet SAK:n valtuuston syyskokouksen käsiteltäväksi yhdeksän aloitetta. SAK:n hallitus antoi niistä lausunnot maanantain kokouksessaan.

Kuljetusalojen liitot AKT, SLSY ja IAU edellyttävät SAK:lta aktiivisia toimia sosiaalisen polkumyynnin torjumiseksi.

Lentoliikenteen matkustamohenkilökunnan työehdot ja palkka määräytyvät tämänhetkisen tulkinnan mukaan henkilön kotiaseman, ei yhtiön kotipaikan tai koneen rekisteröintimaan mukaan. Tämä on liittojen mukaan johtanut toivottomaan palkkakilpailuun EU:n ulkopuolisen työvoiman kanssa. Finnair ei esimerkiksi ole palkannut seitsemään vuoteen matkustamohenkilökuntaa Suomesta.

Sähkön siirtoyhteyksiä parannettava Suomen ja Ruotsin välillä

Lentoliikenne on esillä myös Metalliliiton aloitteessa. Liitto haluaa turvata yhteydet maakuntalentoasemilta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Toisessa aloitteessaan Metalliliitto vaatii sähkön siirtoyhteyksien parantamista Suomen ja Ruotsin välillä

Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL antavat SAK:lle evästystä työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkoneuvotteluihin. Kesäkuun puoleenväliin mennessä käytävissä palkkaneuvotteluissa on liittojen mukaan huomioitava korottavina tekijöinä alan matalapalkkaisuus sekä osa- ja määräaikaisten työsuhteiden osuus alalla.

PAM ja JHL haluavat myös parantaa Suomen irtisanomissuojaa, joka on heikompi kuin useissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Liittojen mukaan irtisanomisen kynnyksen on oltava nykyistä korkeampi erityisesti niissä yrityksissä, jotka ovat vastaanottaneet työllisyys- ja muita tukia.

Kolmannessa aloitteessaan PAM ja JHL edellyttävät, että seuraavan hallituksen ohjelmassa varataan riittävät taloudelliset resurssit pitkäjänteiseen työelämän kehittämiseen.

Työttömyysturvalaki sorsii nuoria pätkäduunareita

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL toteaa aloitteessaan nykyisen työttömyysturvalain sorsivan alle 25-vuotiaita ammatillisesti kouluttamattomia nuoria. Vaikka liittoon ja työttömyyskassaan kuuluva nuori olisi ollut töissä jo useamman vuoden ajan, hänellä ei ole määräaikaisen työsuhteen päättyessä oikeutta ansiopäivärahaan, ellei hän ole ymmärtänyt hakea keväällä opiskelupaikkaa.

SEL haluaisi myös puolittaa työsopimuksen koeajan enimmäispituuden nykyisestä neljästä kuukaudesta kahteen kuukauteen. Lisäksi liitto esittää näyttötutkintojärjestelmän kehittämistä työelämälähtöisesti ja työntekijäpuolen vahvan edustuksen turvaamista tutkintotoimikuntien työssä.

SAK:n valtuuston syyskokous pidetään 20. ja 21. marraskuuta 2014 Kiljavan opistolla Nurmijärvellä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.