Valtuusto vaatii työnantajia ruotuun

Puheenjohtaja Lauri Lyly ehdotti SAK:n valtuustolle vuoden mittaista työllisyyssopimusta sillaksi yli pahimman työllisyys- ja talouskriisin. Sopimuksessa sovittaisiin vain jatkovuoden palkoista. Muuten sopimus pysyisi ennallaan pitäen sisällään koulutusoikeuden, josta pitäisi päästä sopuun ennen uusia neuvotteluja.
23.11.2012 10:16 karhu admin
SAK:n valtuusto patisti EK:ta neuvottelemaan koulutusoikeudesta.

Lylyn ehdotus yllätti valtuutetut, joiden suurena huolena oli vielä entisen sopimuksen saaminen maaliin. Varsin monissa puheenvuoroissa oltiin huolissaan luottamuksen menettämisestä. EK on antanut huutia allekirjoitetuille sopimuksille eikä sopiminen näytä työpaikoillakaan olevan helpompaa.
Lauri Lyly ja Matti Huutola valtuuston kokouksessa Kiljavalla. Kuva Patrik Lindström

Metalliliiton Pentti Mäkinen toi Metallin valtuuston terveisinä, että vasta koulutusoikeuden saamisen jälkeen voidaan keskustella seuraavista sopimuksista.

Saman liiton Keijo Larila arvioi, ettei koskaan ole ollut niin huolissaan kuin nyt, koska työnantajat ovat pettäneet meidät.

Juha Jaatinen PAU:sta arveli, että EK on ottanut nyt kovan riskin, kun ei pidä kiinni sopimuksista. Hän edellyttää, etteivät neuvottelut ala millään alalla, ennekuin kaikki raamin asiat on sovittu.

– Jo riittää valhelupaukset, Jaatinen vaati.

Metallin Pirkko Valtanen ihmetteli EK:n herrojen kotikasvatusta, kun sovituista ei pidetä kiinni.

Paperiliiton Esa Pajunen oli sitä mieltä, etteivät työmarkkinat toimi, jos sopimuksista ei pidetä kiinni. Hänen mukaansa koventuneet otteet näkyvät jo työpaikoillakin.

Marja Vyyryläinen JHL:stä nosti esiin työnantajien pyrkimykset vähentää palkansaajien oikeuksia. Hän arvioikin, että työnantajien puheet työvoiman tärkeydestä näyttävät olevan vain sanahelinää.

TEAMin Jari Lehti kummeksui koulutuspäiväfarssia.

– Millaisia jälkiä tämä jättää? Luottamuksen voi pettää vain kerran, Lehti muistutti.

JHL:n Tommi Raunela oli huolestunut kuultuaan, että kuntatyönantajakin vaati jo irtautumista raamista.

Kaikki työntekijät verolle

Rakennusliiton Johanna Elonen oli huolissaan EU:n ulkopuolisen työvoiman työsuhteilla kikkailusta. Hän on lopen kyllästynyt työnantajien toimiin.

Saman liiton Risto Järvi vaati kaikkia työntekijöitä verolle. Veronumero on tarpeen ja sillä hieman hillitään huijariyrityksiä teettämästä pimeää työtä.

JHL:n Tiina Sulin piti yhteenkuuluvuuden tunteen lujittamista tärkeänä. Hänen mielestään Tampereella pidetty luottamusmieskonferenssi toimi hyvänä vertaistukena.

TEAMin Anne Gärdingin on vaikea ymmärtää menestyvien yritysten irtisanomisia. Graafisella teollisuudellakin on menossa monet yt-neuvottelut.

Tarja Kärkkäinen JHL:stä puolusti Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen koulutuspaikkoja ja kehotti SAK:ta reagoimaan voimakkaasti palkka-ale-ehdotuksiin. Hän myös katsoi, että olisi tarpeen sada voimaan ammattiliittojen ryhmäkanne.

Puuliiton Reijo Kontinen oli huolissaan työllisyydestä ja vaati puurakentamisen lisäämistä.

PAMin Inkeri Hanki piti siivousalan EU:n ulkopuolisen työvoiman avaamispäätöstä törkeänä, sillä alalla on runsaasti työttömiä. Hänen mukaansa ulkomaisen työvoiman rekrytoinnista on tehtävä eettisesti kestävää.

PAMin Piia Yli-Heikkuri muistutti jäsenhankinnan tärkeydestä ja heitti haasteen valtuuston jäsenille. Se on Yli-Heikkurin mukaan mukavaa hommaa!

Aino Pietarinen

Lisää valtuustosta www.sak.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.