Valtuusto: Suomalainen sopimusyhteiskunta kunniaan

SAK:n valtuusto tuomitsee hallituksen kehysriihessä tekemät sosiaaliturvan heikennykset ja kolmikannan ohittamisen.
16.05.2014 11:39
SAK
SAK:n valtuuston puheenjohtajat Jarkko Eloranta, Lilli Kilpinen ja Mika Vouti

– Erityisen raskauttavaa oli hallituksen 50 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvaan, koska vielä viime syksynä työllisyys- ja kasvusopimuksessa se sitoutui parantamaan työttömyysturvaa samalla summalla, valtuusto totesi päätöslausumassaan.

Valtuusto tyrmää myös eläkeindeksiin puuttumisen kesken eläkeneuvottelujen.

– Eläkeratkaisussa on turvattava raskaan työn raatajille kunniakas siirtyminen eläkkeelle. Sopimus ei synny mekaanisella eläkeiän nostolla tai etuusleikkauksilla.

Työtaisteluoikeutta ei saa rajoittaa

SAK:n valtuusto vaatii toimivan kolmikantaisen sopimusjärjestelmän säilyttämistä. Se arvioi, että monet työnantajien toimet uhkaavat sopimusyhteiskuntaa – esimerkiksi sopimusshoppailu, pyrkimykset rajoittaa työtaisteluoikeutta sekä keinotekoisten ammattiliittojen ja työehtosopimusten tehtailu.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on valtuuston mukaan turvattava henkilöstön asema. Lisäksi valtuusto linjaa, että palvelujen laatu ja saatavuus täytyy varmistaa kaikissa olosuhteissa.

– Julkisen sektorin on oltava palvelujen ensisijainen tuottaja.

Työllisyys kaiken politiikan ytimeen

SAK:n valtuusto painottaa, että työllisyyden parantamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen polkematta työntekijän oikeuksia.

Valtuusto toteaa SAK:n kannattavan reilua ja sääntöihin perustuvaa maailmanlaajuista kauppaa. EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus ei saa heikentää työehtoja, työ- ja ympäristönsuojelua eikä muuta julkista sääntelyä Euroopassa.

Eurovaalikeskustelussa valtuusto haluaa nostaa esiin eurooppalaisen talouspolitiikan uudistamisen paremmin kasvua ja työllisyyttä edistäväksi ja kehottaa äänestämään EU-vaaleissa.

SAK:n valtuusto piti kevätkokouksensa Nurmijärvellä 15.–16. toukokuuta.

SAK:n valtuuston päätöslausuma

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.