Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Valtion lisättävä työvoiman ky…

Uutinen

Valtion lisättävä työvoiman kysyntää kuntien lisätuella ja perusinvestoinneilla

Pekka Ahmavaara SAK:n valtuustossa 23.11.2001.

Pekka Ahmavaara SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla

SAK:n valtuuston syyskokous 23.-24.11.2001
Kiljavan opisto, Nurmijärvi

– Valtion tulisi omilla toimillaan tukea julkisen sektorin työllisyyttä kuntien tukea lisäämällä ja ohjaamalla sitä parantamaan yhtä kipeimmistä laman jälkeisistä epäkohdistamme: vanhusten, sairaiden, vammaisten ja lasten hoidon puutteita. Näin voitaisiin toteuttaa kaksi tärkeää tehtävää yhtä aikaa: parantaa työllisyyttä ja kohentaa terveydenhoitomme tilaa, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara SAK:n valtuuston kokouksessa tänään Kiljavalla.

Ahmavaaran mielestä valtion olisi myös nopeasti käynnistettävä mittavia julkisia perusrakenneinvestointeja nyt jo päätettyjen lisäksi. Työllisyyden kohentaminen antaa hyvät perusteet käynnistää mm. etelässä Vuosaaren sataman ja pohjoisessa Vuotoksen altaan rakentaminen. Sekä työllisyyttä että uskoa tulevaisuuteen vahvistaisi myönteinen päätös ydinvoiman lisärakentamisesta. Näillä toimilla voitaisiin kohentaa yksityisen sektorin työllisyyttä ja samalla tukea perusteollisuutemme – talouselämämme peruspilarin – toimintaedellytyksiä.

– Lähinnä valtiovarainministeriön piirissä tämän kaltaisia toimia vastustetaan mm. sillä perusteella, että niiden vaikutukset osuvat vasta vuoden – parin päähän. Jos silloin onkin menossa korkeasuhdanne, saattaisivat nämä työllisyyttä lisäävät toimet aiheuttaa inflaatiota ja talouden ylikuumenemista. Näille väitteille on vaikea antaa mitään vakavaa arvoa. Ylikuumenemisriskit ym. ovat epätodennäköisiä ja kovin kevyt vastapaino siinä vaa assa, jonka toisessa kupissa ovat syvenevä työttömyys ja lama. Toimenpiteitä tarvitaan nyt, Ahmavaara painotti.

Pekka Ahmavaara käsitteli puheenvuorossaan laajasti myös kansainvälisen edunvalvonnan kysymyksiä, eurooppalaisen yhteistyön tiivistymistä sekä EU:n tulevaisuutta.

– Myös työmarkkinoilla näkyy yhteistyön tiivistymisen prosessi ja sen välttämättömyys. EU:n jäsenmaiden väliset erot palkankorotuksissa ovat kaventuneet jatkuvasti ja niiden taso on laskenut kansallisen yhteisymmärryksen nimissä kilpailukyvyn ja työllisyyden hyväksi tehdyin sopimuksin. Niin välttämättömiä kuin nämä ratkaisut ovat kansallisesti ja yksittäin tarkasteltuna olleetkin, kokonaisuutena on syntynyt negatiivisen palkkakilpailun kierre. Yhtälailla kuin negatiivinen verokilpailu vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan perusteita, negatiivinen palkkakilpailu vaarantaa kansalaisten ostovoimaa ja hyvinvoinnin tasoa. Siksi ay-liike Euroopassa pitää palkkapolitiikan koordinointia tärkeänä asiana. Vain yhteisvoimin EU:n sisällä voidaan varmistaa palkansaajien kohtuullinen osuus kansantulosta, Ahmavaara totesi.

Pekka Ahmavaaran koko puhe
Osoitteesta
löytyvät SAK:n valtuuston esittely, syyskokouksen aikataulu, liittoesitykset valtuustolle ja ajo-ohjeet Kiljavan opistolle. Samaan osoitteeseen kerätään kokouksen aikana mm. lehdistötiedotteet, referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista ja valtuuston jäsenten haastatteluja.