Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Valtion budjetin painopisteeks…

Uutinen

Valtion budjetin painopisteeksi köyhyyden ja syrjäytymisen vähentäminen

Valtion vuoden 2002 talousarvion painopisteenä on oltava köyhyyden ja syrjäytymisen vähentäminen. Tähän päästään tehokkaimmin parantamalla työllisyyttä ja kehittämällä hyvinvointipalveluja, SAK toteaa budjettilinjauksissaan. SAK:n hallitus linjasi järjestön budjettitavoitteet maanantaisessa kokouksessaan.

Työ on paras lääke köyhyyteen. Työttömien työhön paluun helpottamiseen onkin panostettava. Neljän eduskuntaryhmän budjettisopu lisätoimista pitkäaikaistyöttömien auttamiseksi on myönteinen askel. Työhallinnolle on turvattava riittävät voimavarat ja osaaminen työnhakijoiden palvelemiseksi. Työvoimapolitiikan ns. toiseen aaltoon kuuluvia toimenpiteitä on valmisteltava kolmikantaisesti.

Työhön paluun ohella todellinen lääke köyhyysongelmaan on ansioturvalle pääsyn helpottaminen. Tulosopimuksessa päätetty työttömyyspäivärahan ansio-osaprosentin palauttaminen 45 prosenttiin on toteutettava. Mahdolliset tasokorotukset työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan on tehtävä säilyttäen lakisääteinen kytkentä ansioturvaan. Lamavuosina toteutettu työttömyys-, tapaturma- ja sairauspäivärahoja leikkaava viiden prosentin vähennys on poistettava.

Myös hyvinvointipalvelut ovat merkittävä tekijä syrjäytymisen ehkäisemisessä. SAK pitää tärkeänä, että opetuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksia nostetaan vähintään sovitulla tavalla. Valtion on varmistettava, että kaikilla kunnilla on mahdollisuus järjestää lakisääteiset palvelut alueellaan asuville kansalaisille. Kuntien seutukuntayhteistyötä palvelujen tuotannossa on tuettava. Muuttamalla valtion ja kuntien määräaikaiset työsuhteet pysyviksi ja osa-aikaisia työsuhteita kokoaikaisiksi voidaan parantaa julkisten palvelujen laatua ja edistää työllisyyttä.

Työsuojelupiirien resurssit ovat selvästi heikentyneet viimeisen kymmenen vuo-den aikana samalla kun niiden tehtävät ovat laajentuneet ja työelämän ongelmat lisääntyneet. Työsuojelupiirien yleisiä toimintamenomäärärahoja on tuntuvasti lisättävä. Erityinen haaste on ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhdevalvonta. Sen tehostamiseksi on parannettava viranomaisten ja henkilöstön edustajien valvontavaltuuksia. Työsuojeluhallinnon toimintamäärärahoihin on sisällytettävä varat ulkomaalaisten työsuhdevalvonnan kehittämiseksi ja organisoimiseksi.

Yksi suomalaisen yhteiskunnan kilpailuvalteista on väestön korkea koulutustaso ja ammatillinen osaaminen, mikä edellyttää mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. Aikuisten ammatillisen lisäkoulutuksen määrärahat on nostettava 650 miljoonaan markkaan ja sitä antavien vakiintuneiden oppilaitosten toimintaedellytykset turvattava. Tupossa sovittu 80 miljoonan markan lisäys ammatilliseen lisäkoulutukseen on säilytettävä myös vuoden 2002 talousarviossa ja se on kohdennettava ammatilliseen aikuiskoulutukseen erikoistuneille järjestäjille.

Tutkimuksella ja tuotekehityksellä on suuri merkitys Suomen talouskehitykselle. Budjetissa on turvattava rahoitus yliopistojen perus- ja jatkotutkimukseen sekä mm. Tekesin ja Suomen Akatemian hankkeisiin. Tie- ja rautatieverkoston kunnosta on huolehdittava. Merenkulun edellytykset jatkaa Suomen lipun alla on turvattava.

Tuloverotusta on kevennettävä vuonna 2002 yhteensä 3,8 miljardia markkaa tulopoliittisen sopimuksen mukaisesti. Julkisen työnantajan sosiaalivakuutus-maksuja on alennettava vastaamaan yksityisen puolen maksuja. Kaikki ennakoitavissa olevat valtion tulot ja menot on otettava kokonaisuudessaan valtion talousarvioon, myös henkilöstömenojen lisäys.

Linkit SAK:n esitykseen valtion talousarvioon vuodelle 2002

SAK:n hallituksen kannanotto
Taustamuistio

EAY:lle valtuudet käynnistää neuvottelut etätyöstä

SAK:n hallitus sai maanantaisessa kokouksessaan myös selvityksen käynnistymässä olevista etätyötä koskevista eurooppatason neuvotteluista. SAK päätti omasta puolestaan antaa EAY:lle valtuudet käynnistää neuvottelut etätyötä koskevan puitesopimuksen aikaansaamiseksi. EAY linjaa neuvottelutavoitteensa syyskuussa.

Lisätietoja

Budjetti: Sinikka Näätsaari, puh. (09) 7721 442
Etätyö: Jyrki Helin, puh. (09) 7721 439