Valmiussuunnitelma isoihin irtisanomisiin
SAK:n Ihalainen esittää ennakoivaa kriisihanketta
– Vaikka työllisyys on kehittynyt myönteiseen suuntaan, on vuosi alkanut myös useilla synkillä YT-uutisilla. Tällä viikolla työmarkkinoiden globalisoituminen on tuottanut sekä myönteisiä että kielteisiä uutisia. Aker Yardsin suurristeilijätilaus-uutista seurasi tieto Perloksen YT-neuvottelujen käynnistymisestä. Perloksella tavoitteena jopa 600 työntekijän vähentäminen Suomessa. Vastaavia YT-neuvotteluja käydään mm. elintarviketeollisuudessa ja kaupan alalla.
– Vajaan vuoden toiminnassa ollut muutosturvan toimintamalli tukee työntekijöiden uudelleentyöllistymistä ja olisikin tärkeätä, että muutosturvan mahdollisuudet otettaisiin esimerkiksi Perloksessa käyttöön täysmääräisesti heti prosessin alkuvaiheessa. YT-menettelyn kohteeksi joutumassa olevien Perloksen työntekijöiden työllistymismahdollisuudet eivät esimerkiksi Pohjois-Karjalassa näytä hyviltä. Olisi korvaamaton isku myös maakunnalle, jos varsin nuori ja ammattitaitoinen työväki joutuisi hakeutumaan työn perässä maakunnan ulkopuolelle.
– Muutosturvan kehittämisessä seuraava askel voisi olla yhteisen toimintamallin rakentaminen laajojen YT-menettelyjen kaltaisten kriisitilanteiden varalta. Siksi olisikin perusteltua, että työmarkkinajärjestöt ja valtiovalta – erityisesti näistä asioista vastaavat ministeriöt – laatisivat yhteiset ja ennakoivat pelisäännöt isojen irtisanomistilainteiden varalle. Kyseessä olisi eräänlainen irtisanomiskriiseihin liittyvä valmiussuunnitelma. Tällainen toimintamalli nyt meiltä puuttuu. Mittaviin irtisanomistilanteisiin tarvittaisiin irtisanovan yrityksen ja eri viranomaistahojen yhteishanketta – kriisihanketta – tukemaan työntekijöiden uudelleensijoittumista.
– Erittäin tärkeää olisi, että edessä olevat monet YT-neuvottelut voitaisiin käydä aidossa yhteistoiminnan hengessä henkilöstön kanssa, todellisia vaihtoehtoja irtisanomisille etsien. Tavoitteena löytää ratkaisu, jossa irtisanottavien määrä jäisi mahdollisimman vähäiseksi.
– Jo aiemmin on tiedetty, että toiminta Perloksen Ylöjärven tehtaalla päättyy maaliskuussa. Euroopassa ja Yhdysvalloissa tuotantoaan supistava Perlos jatkaa mittavia investointeja Aasiaan; uusin tehdas on määrä rakentaa Intiaan. Mittavat vähennyssuunnitelmat ovat työntekijöille erityisen raskaita kun henkilöstöään on vähentämässä Perloksen kaltainen kannattava yritys.
– Osittain Suomessa toimivien yritysten tuotannon uudelleenjärjestelyjen taustalla on ollut tarve sijoittua lähemmäs asiakkaita tai asiakasyrityksiä. Uudelleensijoittuva yritystoiminta imee mukaansa myös alihankkijoiden työpaikkoja. Ilmeinen vaikutin on kuitenkin ollut myös kilpailuedun hankkiminen siirtämällä tuotantoa halvempien työvoimakustannusten maihin. Suomalaisten ja monikansallisten yritysten soisikin osoittavan suurempaa yhteiskuntavastuuta tuotantoaan järjestellessään.