Vain hieman yli puolella työpaikoista on ohjeet seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi
SAK:n luottamushenkilöpaneelista selviää, että puolet työpaikoilla esiin tulleista seksuaalisen häirinnän tapauksista jää hoitamatta asianmukaisesti. Yhteiset pelisäännöt auttaisivat asiaa.
Vain hieman yli puolet (54%) SAK:n kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta luottamusmiehestä ja työsuojeluvaltuutetusta kertoo, että työpaikalla on olemassa ohjeistus seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.
Vastanneista 13 prosentin (naisista 16 % ja miehistä 12 %) mukaan seksuaalista häirintää on tullut esiin viimeisten 12 kuukauden aikana. Noin puolet luottamushenkilöistä (49%) on sitä mieltä, että seksuaaliseen häirintään on puututtu asianmukaisesti. Tosin naispuolisista luottamushenkilöistä näin ajattelee 41 prosenttia, kun taas miespuolisista luottamushenkilöistä näin kertoo 54 prosenttia.
SAK on mukana Työelämä2020 –ohjelman koostamassa Häirinnästä vapaa työpaikka –oppaassa. SAK kehottaakin työnantajia laatimaan ja käsittelemään ohjeet yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa, jotta kaikilla työpaikoilla olisi ymmärrys asiasta ja häirinnästä vapaa työkulttuuri.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli toteutettiin helmikuussa 2018. Kyselyyn vastasi yhteensä 1091 luottamushenkilöä, joista 57 prosenttia on luottamusmiehiä, 25 prosenttia työsuojeluvaltuutettuja ja 18 prosenttia toimii molemmissa tehtävissä.