Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vähimmäispalkan korottamisesta…

Tallinnan vanhakaupunki.

Uutinen

Vähimmäispalkan korottamisesta kiistellään Virossa

Virossa neuvotellaan vähimmäispalkan nostamisesta nykyisestä 390 eurosta kuukaudessa. Työnantajien ja ammattiliittojen näkemykset korotuksen määrästä ja vaikutuksista erovat toisistaan.

Viron työnantajaliitto ehdottaa vähimmäispalkan nostamista ensi vuonna 417 euroon ja 448 euroon kuukaudessa vuonna 2017. Liiton mielestä nosto on perusteltu sillä, että nykyinen vähimmäispalkka on lähellä köyhyysrajaa.

Viron ammattiliittojen keskusjärjestö EAKL esittää vähimmäispalkaksi ensi vuonna 488 euroa ja sitä seuraavana 609 euroa. EAKL:n puheenjohtaja Peep Peterson perustelee vaadetta maan kustannustasolla ja talouden kestokyvyllä.

– Analyysimme osoittavat, että 488 euron palkka ei tuota hankaluuksia millekään talouden sektorille eikä aiheuta joukkoirtisanomisia.

Työnantajapuoli sanoo päinvastaista: Vähimmäispalkan reilumpi korottaminen olisi kohtalokasta monille yrityksille. EAKL pyytää, että työnantajat kertoisivat, mitkä talouden alat mahdollisesti olisivat vaikeuksissa vähimmäispalkan noston myötä ja miten.

Vähimmäispalkan korotus virkistäisi taloutta ja toisi työmarkkinoille takaisin ihmisiä, jotka eivät nyt ole motivoituneita etsimään työtä, Peterson sanoo.

Työnantajaliiton Toomas Tamsar taas sanoo, että palkkojen liiallinen nostaminen voisi johtaa matalasti koulutettua työvoimaa käyttävien yritysten siirtymiseen pois Virosta.

Viron tilastokeskuksen mukaan keskipalkka oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1 009 euroa kuussa. Vähimmäispalkalla tekee töitä 25 000 virolaista.

Ennen Viron maaliskuun vaaleja Keskustapuolue esitti vähimmäispalkan nostamista tuhanteen euroon ja Sosialidemokraatit 800 euroon. Muut keskeiset puolueet ehdottivat esimerkiksi verotettavan tulon alarajan nostamista.

Neuvotteluja vähimmäispalkasta on käyty huhtikuusta lähtien. Toukokuun ja kesäkuun neuvottelukierrokset päättyivät tuloksettomina. Tavoite on kuitenkin päästä sopuun pikaisesti, jotta tulos voidaan huomioida valtion ensi vuoden budjettia laadittaessa.

Heikki Jokinen/vapaa toimittaja