Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Uusiutuvia energiamuotoja tuet…

Uutinen

Uusiutuvia energiamuotoja tuettava kustannustehokkaasti

Janne Metsämäki

SAK hallituksen ilmastostrategiasta

Vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta kuuluu kaikille, mutta ilmastopolitiikan maksumiehiksi eivät saa jäädä tavalliset palkansaajat ja kuluttajat, katsoo SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki.

Hallitus julkisti tänään ilmasto- ja energiastrategian, jonka tavoitteena on useisiin energialähteisiin nojaava mahdollisimman vähäpäästöinen energiantuotanto. Strategiassa määritellyt pyrkimykset sähköntuotannon omavaraisuuteen ja uusiutuvan energiantuotannon edistämiseen sekä varautuminen ydinvoiman lisärakentamiseen ovat SAK:n näkökulmasta kaikki kannatettavia linjauksia.

– Käyttöön otettavat uusiutuvan energian tukimuodot on kuitenkin laadittava siten, että ne toimivat kustannustehokkaasti, Metsämäki huomauttaa.

EU:n päästökauppajärjestelmässä on turvattava etenkin kansainvälisillä markkinoilla kilpailevien ja paljon energiaa käyttävien teollisuudenalojen toimintaedellytykset.

– Hallituksen strategiassaan linjaamat sähkön omavaraisuusasteen lisääminen ja tavoite hiilivuotoriskin huomioimisesta päästökaupan alkujaossa auttaisivat näitä aloja merkittävästi vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, Metsämäki arvioi.

Ilmastonmuutoksen globaaliksi hillitsemiseksi tarvitaan enemmän päästötöntä energiatuotantoa, päästökauppaa, uusiutuvien energialähteiden tukemista ja energiatehokkuutta sekä energian säästämistä.

– Erityisesti ympäristö- ja energiateknologian tutkimus- ja kehitystyöhön tarvitaan lisäresursseja, jotta energiatehokkuutta voitaisiin parantaa, Metsämäki muistuttaa.