Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Uusi yt-laki lisää vastuunkant…

Uutinen

Uusi yt-laki lisää vastuunkantoa omasta työvoimasta

Lauri Lyly

SAK:n Lauri Lyly Mikkelissä

Viime tiistaina julkistettu yhteistoimintalakikomitean mietintö antaa hyviä apuvälineitä työpaikan keskinäisen vuorovaikutuksen ja työsuhteeseen liittyvän arkisen turvallisuuden kasvattamiseen, sanoi SAK:n edunvalvontaosaston johtaja ja komitean jäsen Lauri Lyly puhuessaan Mikkelin kesäpäivillä perjantaina.

– Nyt käsiteltävien asioiden keskiöön nousevat nykyistä enemmän oman ja ulkopuolisen työvoiman käyttökysymykset. Henkilöstösuunnitelmilla ja koulutustavoitteilla luodaan turvallisuutta työpaikan ja työsuhteen tulevaisuudesta. Näin työntekijä uskaltaa ottaa enemmän vastuuta omasta sekä yrityksen tulevaisuudesta, hän totesi.

– Lakiehdotuksen mukaan yrityksen, jossa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, on tehtävä ja neuvoteltava henkilöstönsä kanssa vuosittain henkilöstösuunnitelma ja koulutustavoitteet. Niistä tulee käydä ilmi ainakin henkilöstön määrä, rakenne ja näiden kehitysnäkymät.

– Myös periaatteet eri työsuhdemuotojen, kuten toistaiseksi voimassalevien, määräaikaisten tai osa-aikaisten työsuhteiden, käytöstä on neuvoteltava. Lisäksi on tehtävä arviot ammatillisesta osaamisesta ja osaamisen vaatimuksissa tapahtuvista muutoksista. Näiden pohjalta tehdään koulutustavoitteet henkilöstöryhmittäin.

– Näin tiedetään työsuhteen tulevaisuudesta enemmän ja voidaan pitää ammatillinen osaaminen oikealla tasolla ja päivittää se aika ajoin. Parempi ammattitaito helpottaa myös työllistymistä yritysten kriisitilanteissa, Lyly sanoi.

– Myös ulkopuolisen työvoiman käytöstä tiedetään enemmän. Vuokratyön määräykset pysyvät nykyisenkaltaisena, mutta uutena asiana tulee alihankinnan käytön selvittäminen henkilöstölle. Annettavista selvityksistä tulee käydä ilmi työkohteet ja työtehtävät sekä ajanjakso tai -jaksot, jolloin alinhankintatyövoimaa käytetään. Mikäli ulkopuolisesta työvoimasta aiheutuu olennaisia henkilöstövaikutuksia, niistä neuvotellaan, Lyly sanoo.

Lisätietoja

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly, puh. 050 68 293