”Usein käy ilmi, että moni asia on pielessä” – Kesäduunarineuvoja Salla Hakoköngäs kertoo, millaisissa asioissa nuoret ottavat yhteyttä
Työelämän käytännöt eivät yleensä ole kesätyöntekijöille tuttuja, ja siksi on tärkeää, että he pääsevät osaksi työyhteisöä. Myös maksuton Kesäduunari-info auttaa pulmatilanteissa. Kesäduunarineuvoja Salla Hakoköngäs vastaa kolmeen kysymykseen kesätöihin liittyen.
1. Millaisissa asioissa kesätyöntekijät ovat ottaneet yhteyttä Kesäduunari-infoon tänä kesänä?
– Tähän mennessä kysymykset ovat liittyneet pääsääntöisesti työsopimuksiin, palkkaan ja työaikoihin. Nuoret ovat esimerkiksi pohtineet, ovatko kaikki työsopimukseen kirjatut ehdot sallittuja, millaista palkkaa tietyissä työtehtävissä työskentelevien tulisi saada ja voiko työnantaja perua yksipuolisesti vuoroja tai ilmoittaa niistä hyvin lyhyellä varoitusajalla.
– Valitettavasti usein käy niin, että nuori ottaa yhteyttä kysyäkseen yhdestä asiasta, mutta asiaa selviteltäessä käykin ilmi, että työsuhteessa on moni muukin asia pielessä.
2. Mitä muiden työntekijöiden kannattaa muistaa, kun työpaikalle tulee kesätyöntekijä?
Yleensä kesätyöntekijät ovat vasta aivan työuransa alkumetreillä, joten suurelle osalle heistä työelämän käytännöt eivät ole vielä tuttuja. Vaikka kesätyöntekijöiden työsuhteet ovat monesti lyhyitä, olisi silti tärkeää, että nuori pääsisi osaksi työyhteisöä ja oppisi tuntemaan työpaikan käytännöt niin hyvin kuin mahdollista. Kunnollisen perehdytyksen lisäksi myös muilla työntekijöillä on tässä tärkeä rooli – monesti kokeneemmat työntekijät ovat nuorille korvaamattomana apuna.
– Olisi myös hyvä, että luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen esittäytyminen kuuluisi osaksi työpaikan perehdytysohjelmaa. Monelle kesätyöntekijälle nämä henkilöstön edustajat eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja.
3. Mikä oli sinun ensimmäinen kesätyöpaikkasi ja mitä työ sinulle opetti?
– Ensimmäisen kesätyöpaikkani sain 15-vuotiaana vanhainkodista, jossa tehtäviini kuului muun muassa erilaisten aktiviteettien järjestäminen asukkaille sekä hoitohenkilökunnan avustaminen. Työn myötä työelämän käsitteet ja yleiset käytännöt tulivat tutuiksi ja sain arvokasta kokemusta, josta oli hyötyä seuraavassakin kesätyöpaikassa. Talon asukkailta jäi myös mieleen monia elämänviisauksia.
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0800 179 279 sekä WhatsAppissa numerossa 040 747 1571. Kesäduunari-infon sivuilla on myös sähköinen yhteydenottolomake. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä.