USA:n teva-yritysten yhdistys vaatii ay-oikeuksia Jordaniaan

25.09.2006 09:53
SAK
USA:n teva-teollisuuden yhdistys vaatii ay-oikeuksia Jordaniaan

Yhdysvaltojen on vaadittava Jordaniaa lopettamaan ay-oikeuksien polkeminen. Näin esittävät yhdessä Yhdysvaltojen teva-teollisuuden yhdistys NTA ja ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO. Niiden tekemä aloite perustuu Yhdysvaltojen ja Jordanian lokakuussa 2000 allekirjoittamaan vapaakauppasopimukseen, jossa Jordania on sitoutunut kunnioittamaan ay-oikeuksia.

Yhdysvaltojen hallinnolle osoitettu aloite on historiallinen, koska Yhdysvalloissa mikään liike-elämän järjestö ei ole aiemmin ollut mukana puolustamassa ay-oikeuksia maan vapaakauppasopimuksiin vedoten. Taannoin, kun Yhdysvaltojen edustajat neuvottelivat vapaakauppasopimuksesta Jordanian kanssa, AFL-CIO ajoi ay-oikeuksia koskevan kohdan sisällyttämistä sopimukseen.

"Työläisten oikeuksien suojeleminen ympäri maailmaa ei kiinnosta pelkästään työväestöä itseään", teva-alan yrityksiä edustavan NTA:n johtaja Karl Spilhaus toteaa. "Myös yhdysvaltalaiset yritykset kärsivät siitä, että ulkomailla toimii työläisten oikeuksia polkevia häikäilemättömiä työnantajia tai hallitukset epäonnistuvat työlainsäädännön toimeenpanossa."

Vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on tuottanut Jordanialle hyviä taloudellisia tuloksia. Vuosina 2000-2005 Jordanian vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 43 miljoonasta dollarista 1 083 miljoonaan dollariin. Samanaikaisesti Jordanian kauppatase Yhdysvaltojen kanssa kääntyi 244 miljoonan dollarin vajeesta 623 miljoonan dollarin ylijäämäksi.

Jordaniassa vientiyritykset ovat hankkineet työvoimaa tuotantonsa laajentamiseen etupäässä Aasian köyhistä maista. Vierastyöläisten on ollut tyytyminen surkeisiin työehtoihin ja oikeudettomaan asemaan.

AFL-CIO:n ja NTA:n mukaan Jordanian hallitus ei ole suhtautunut täysin passiivisesti ay-oikeuksien polkemiseen. Epäkohtien korjaaminen vaatii kuitenkin työlainsäädännön sekä sen toimeenpanojärjestelmän uudistamista, järjestöt korostavat.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta on toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.