UPM haluaa karsia luottamusmiesverkostoa

Työnantajan, UPM:n vaatimus luottamusmiesten määrän vähentämisestä on isku ay-liikkeen kivijalkaan. Näin totesi SAK:n valtuuston jäsen Esa Pajunen. Hän varoitti kollegojaan, että samaa saatetaan yrittää muuallakin.
14.12.2012 12:37 karhu admin
– Työnantaja haluaa leikata yksipuolisesti luottamusmiesten lukumäärää, Esa Pajunen varoitti tovereitaan SAK:n valtuuston kokouksessa.

Esa Pajunen on Jämsänkosken paperitehtaan ammattiosaston puheenjohtaja. Osasto ehdotti työehtosopimuksen mukaisesti nyt syksyllä yhdentoista osastoluottamusmiehen valitsemista entiseen tapaan.

– Koskaan aikaisemmin asiasta ei ole tarvinnut keskustella. Nyt UPM ilmoitti yksipuolisesti hyväksyvänsä vuodenvaihteen jälkeen vain kolme osastoluottamusmiestä ja ilmoitti, että kahdeksan luottamusmiehen tehtävät lopetetaan.

Pajunen tähdentää, että perusteina yhdentoista osastoluottamusmiehen olemassaololle 480 työntekijän tehtaalla ovat olleet työskentely monessa eri vuorossa ja pitkät etäisyydet eri yksikköjen välillä. Toiminta-alueet, tarkoituksenmukaisuus ja kattavuus pitää ottaa huomioon.

Neuvottelun jälkeen ammattiosasto katsoi voivansa laskea luottamusmiesten lukumäärän yhdeksään. Tätä UPM ei hyväksynyt, joten neuvottelut siirrettiin liittotasolle. Ne käynnistyivät lokakuussa Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kesken. Pian Metsäteollisuus ry:n korvasi neuvottelupöydässä UMP.

– Minkäänlaiseen kompromissiin ei toistaiseksi ole päästy, kertoo Esa Pajunen. Pääluottamusmies jatkaa, varapääluottamusmies ja kolme osastoluottamusmiestä valittiin vaaleilla, koska heille asetettiin vastaehdokkaita.

– Meillä on nyt valittuna pääluottamusmies, varapääluottamusmies ja yksitoista osastoluottamusmiestä.  Jos neuvotteluissa päädytään luottamusmiesten lukumäärän vähentämiseen, niille osastoille, joita sopimus koskee, asetetaan uudet ehdokkaat, Pajunen sanoo.

Esa Pajunen pelkää, että UPM:n toimet Jämsänkoskella ovat vasta alkua.

– Kuka sanoo että tämä päättyy tähän, ja meidän alalle? Ay-liikkeen kivijalka on uhattuna, kun työnantaja ryhtyy yksipuolisesti tällaisiin toimiin ja perustelee sitä organisaation virtaviivaistamisella.

Ingegerd Ekstrand

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.