Ulkomaiset metsämarjojen poimijat jälleen ahdingossa Ruotsissa

Ulkomaisilla metsämarjojen poimijoilla on Ruotsissa jälleen vakavia ongelmia. Viranomaiset ovat tiukentaneet alan yrityksiä koskevia määräyksiä parantaakseen poimijoiden asemaa, mutta vastuuttomat yritykset ovat keksineet uusia keinoja kiertää näitä määräyksiä.
23.07.2012 10:11
JUHANI ARTTO
Mustikkasato on Ruotsissa tavallista pienempi.

Nyt määräykset vuotavat pahiten EU-maista tulleiden poimijoiden osalta. EU-maiden kansalaiset voivat poimia metsämarjoja ilman viranomaisten myöntämää työlupaa. Siirtolaisviraston asiantuntija Nina Johansson totesi perjantaina Svenska Dagbladetin verkkosivustossa, että viranomaiset eivät valvo käytännöllisesti katsoen lainkaan EU-maista tulleiden poimijoiden kohtelua. Vastuuttomat yritykset ovat kohdistaneet poimijoiden etsintää EU-alueen itäosiin, joissa lupaukset hyvistä poimintatuloista ovat houkutelleet monet lähtemään Ruotsiin.

Viime viikolla Ruotsin mediassa raportoitiin ennen muuta bulgarialaisten poimijoiden ikävistä kohtaloista. Sadat bulgarialaiset poimijat elävät teltoissa vailla asiallisia vessoja ja juoksevaa vettä. Monella on mukana pieniä lapsia. Poimijoiden tulot ovat jäämässä heikoiksi, koska mustikkasato on tavallista huonompi ja paikoin marjoja ei riitä kaikille poimijoille. Eräällä alueella paikalliset nuoret miehet ovat esiintyneet uhkaavasti ulkomaisia poimijoita vastaan muun muassa heittelemällä kiviä.

Ammatillinen keskusjärjestö LO vaatii, että poimintatyötä koskevien määräysten porsaanreiät tukitaan. EU-maiden kansalaisia työllistäviin yrityksiin on sovellettava samantasoisia määräyksiä kuin Thaimaasta ja muualta EU-alueen ulkopuolelta poimijoita hankkiviin yrityksiin. Niiltä vaaditaan Ruotsissa toimivaa vastuullista yhdyshenkilöä sekä pankkitakuita, joiden avulla varmistetaan poimijoille vähimmäistulo.

LO:n sopimussihteeri Torbjörn Johansson arvostelee yrityksiä, jotka ovat keskittäneet poimijoiden hankinnan EU-alueen itäosiin voidakseen kiertää poimijoille turvaa antavia määräyksiä.

Viime vuonna Ruotsin viranomaiset myönsivät EU-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille 3 000 työlupaa metsämarjojen poimintaa varten. Tänä vuonna määrä nousee paljon suuremmaksi, koska jo kesäkuussa viranomaiset kertoivat myöntäneensä siihen mennessä 5 400 lupaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.