Ulkomailla työskentelevien työehtojen valvonta paranee

EU:n työministerit sopivat maanantaina direktiivistä, jota sovelletaan työnantajan lähettäessä työntekijän töihin toiseen EU-maahan. Uudistus tehostaa työehtojen valvontaa.
11.12.2013 16:04
SAK
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää sitä edistysaskeleena, mutta kertoo SAK:n jatkavan työtään laajan tilaajan vastuun saamiseksi.

Jatkossa viranomaiset voivat saada nykyistä paremmin tietoa maahan tulevien työntekijöiden työehtoista. Myös valtioiden välinen yhteistyö tiivistyy. Lehdon mukaan hyvää on se, että Suomi voi käyttää työehtojen valvonnassa omia keinojaan. Esimerkiksi rakennusalan veronumero saa jäädä.

Tilaajan yhteisvastuusta direktiivi linjaa, että huolellisesti toiminut tilaaja ei olisi vastuussa esimerkiksi alihankkijan maksamattomista palkoista tai muista maksuista. Lehdon mielestä se on askel oikeaan suuntaan, mutta silti vielä riittämätöntä. Suomeen töihin tulevien alipalkkaus on yleistä.

– SAK:n tavoitteena on ketjuvastuu, jossa tilaaja vastaisi laajasti kaikkien alihankkijoidensa palkoista. Muutoin tilaaja hyötyy aina siitä, että joku alempana ketjussa jättää veronsa hoitamatta tai maksaa liian pientä palkkaa, Lehto kertoo.

Direktiivi ei ole vielä lopullinen, vaan siitä neuvotellaan seuraavaksi Euroopan parlamentin kanssa. Kun direktiivi on hyväksytty EU:ssa, Suomen lainsäädäntö tulee muuttaa sitä vastaavaksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.