Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ulkomaalaisten työehtovalvonta…

Uutinen

Ulkomaalaisten työehtovalvonta tehostuu

Ammattiliittojen kanneoikeudesta ei löytynyt yhteisymmärrystä

Kirsti Palanko-Laaka

– On myönteistä, että tupossa sovitut ulkomaalaisten työehtovalvontaa koskevat kirjaukset on ULTEVA-työryhmän työskentelyssä huomioitu ja että työsuhdevalvontaa ehdotetaan työryhmän raportissa muutoinkin tehostettavaksi, toteaa SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka.

– SAK pitää kuitenkin valitettavana, ettei yhteisymmärrystä löytynyt mm. teettäjän vastuusta, lähetettyjä työntekijöitä koskevan lain uudistamisesta tai ammattiliittojen kanneoikeudesta. On käsittämätöntä, että työnantajat vastustavat valvontakeinoja, joilla voitaisiin poistaa yhteisesti todettuja yritysten väliseen epäterveeseen kilpailuun ja työehtojen polkumyyntiin liittyviä ongelmia. Näin sinänsä myönteiset uudistukset jäävät puolitiehen.

– Onkin tärkeää, että myös ns. lähetettyjä työntekijöitä koskevaa lakia korjataan ja työmarkkinajärjestöille taataan kanneoikeus ulkomaisten työntekijöiden vähimmäistyöehtojen laiminlyöntitapauksissa. Ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhdevalvontaa on edelleen tehostettava myös asettamalla tilaaja- ja käyttäjäyritys vastuuseen siitä, että alihankinta- ja vuokrausyritykset täyttävät työsuhteisiin liittyvät velvoitteensa. Luottamushenkilöille on turvattava riittävät tiedonsaanti- ja valvonta-oikeudet.

– Edellisessä eduskunnassa rauennut ulkomaalaislakia koskeva lakiesitys on SAK:n mielestä annettava välittömästi uuden eduskunnan käsiteltäväksi ja laki saatettava voimaan ensi vuoden alusta.

Lisätietoja

– SAK:n lakimies Olavi Sulkunen, puh. 0400 613 103
– SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400 511 026

Ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhdevalvonnan tehostamista pohtinut ns. ULTEVA-työryhmä luovutti loppuraporttinsa ministeri
perjantaina. SAK:n edustaja
oli eri mieltä raportin ehdotusten riittävyydestä. Raportti löytyy työministeriön nettipalvelusta osoitteesta
.