Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden toiminta täyttää usein työsuhteen tunnusmerkit
– Ulkomailta tulevien luonnonmarjojen poimijoiden osalta pitäisi aina tapauskohtaisesti selvittää, täyttääkö heidän toimintansa Suomessa työsuhteen tunnusmerkistön, vaatii SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto. Hänen mukaansa tämän selvittäminen kuuluisi työlainsäädännön toteutumista valvoville työsuojelupiireille, joille olisi taattava selvitystyöhön tarpeelliset resurssit.
– Suomeen tulevat luonnonmarjojen poimijat tekevät työtä yleensä tietyn ajan vain yhdelle toimeksiantajalle, jolla on mahdollisuus johtaa ja valvoa poimijoiden työntekoa. Tällaiset poimijat ovat käytännössä työsuhteessa ja heihin pitäisi soveltaa työlainsäädännön ja työehtosopimuksen määräyksiä palkasta, työajasta, vuosilomasta ja muista työehdoista, Lehto jatkaa.
Tähän mennessä myönnettyjen viisumien perusteella on Suomeen tulossa tänäkin vuonna tuhansia marjanpoimijoita ulkomailta. Luonnonmarjojen poimijat tekevät työtä yleensä yksityisyrittäjinä, jolloin heidän saamansa tulot riippuvat täysin sadon suuruudesta.
– Moni ulkomaalainen marjanpoimija on joutunut maksamaan välittäjille isoja rekrytointimaksuja. Lisäksi heidän pitää maksaa mm. matkakulut ja majoitus Suomessa. Jos marjasato jää viime vuoden tapaan pieneksi, jäävät poimijat helposti kokonaan tappiolle epäinhimillisen pitkistä työpäivistä huolimatta, Anu-Tuija Lehto toteaa.
Poimijoiden värväämisellä yhteys myös jokamiehen oikeuteen
Myös Puu- ja erityisalojen liiton työehtosihteeri Sirpa Save pitää tärkeänä, että ulkomaalaisten luonnonmarjojen poimijoiden työn luonne selvitetään.
– Mikäli marjanpoiminnan katsotaan olevan työsuhteista palkkatyötä, se ei välttämättä lisää poimijan tuloja, koska silloin palkasta on perittävä lähdevero, Save kuitenkin huomauttaa.
Sirpa Saven mukaan ulkomaalaisten poimijoiden värväämisellä ja yrittäjyydellä keinottelulla voi pahimmillaan olla vaikutuksia jopa perinteiseen jokamiehen oikeuteen.
– Tällaisessa toiminnassa jokamiehen oikeutta käytetään kaupallisiin tarkoituksiin, mikä on mm. Lapissa aiheuttanut paikallisissa asukkaissa närää poimijoita ja marjojen ostajia kohtaan. Asia on ollut esillä maa- ja metsätalousministeriön yhteydessä toimivassa luonnonvarainneuvostossa tänä keväänä, Save kertoo.
Ulkomailta värvätään Suomeen paljon myös mansikan- ja muiden viljeltyjen marjojen poimijoita. Näihin työsuhteisiin sovelletaan Puuliiton ja Maaseudun Työnantajaliiton solmimaa yleissitovaa maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta. Puuliitto on jo parina kesänä teettänyt viljeltyjen marjojen poimijoiden vähimmäistyöehdoista lyhennelmät.