Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työvoimapolitiikan uudistuksil…

Uutinen

Työvoimapolitiikan uudistuksille tarvitaan jatkoa

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen:

Saana Siekkinen

Tänään julkistetut Tupo 2 -työryhmän ehdotukset ovat jatkoa työvoimapolitiikan viimeaikaisille uudistuksille. Ehdotukset tukevat osaltaan muutosturvan toimintamallin toteuttamista ja työmarkkinatuen aktivointia. Toimenpide-ehdotukset muodostavat kokonaisuuden, jonka myötä työttömien aktivoinnissa voidaan päästä lähemmäs SAK:n tavoittelemaa pohjoismaista tasoa.

Jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen työttömän mahdollisuudet työllistyä heikkenevät dramaattisesti. Varhainen puuttuminen työttömyyteen onkin entistä tärkeämpää. Työttömien paluu työmarkkinoille edellyttää lisämäärärahojen lisäksi myös uusia toimia. SAK tukee työryhmän tänään julkistettuja ehdotuksia.

Tupo 2 -työryhmä ehdottaa palkkatuen käytön helpottamista siten, että työtön voitaisiin puoli vuotta kestäneen työttömyyden jälkeen palkata määräaikaisesti työllistämistuella. SAK hyväksyy ehdotuksen, mutta korostaa, että tuki on kohdennettava nimenomaan vaikeasti työllistyviin, ja sen on toimittava väylänä pysyvään työllistymiseen. Jotta tuen väärinkäytökset voidaan minimoida, on työhallinnon huolehdittava entistä tarkemmin valvontatehtävästään.

Esitys yhteistyöhankkeesta työvoimaa vuokraavien yritysten kanssa on perusteltu. Vaikeasti työllistyville vuokratyö voi toimia askeleena pysyvään työllistymiseen. Samalla hankkeen keskeinen tavoite on parantaa työelämän laatua vuokratyössä. Tämä onkin tärkeää, sillä vuokratyön nopean kasvun myötä vuokratyövoiman käyttöön liittyvät ongelmat ovat korostuneet. Tyypillisesti nämä ongelmat liittyvät mm. työehtosopimusten noudattamiseen, vuokratyöntekijöiden asemaan suhteessa työpaikan muihin työntekijöihin sekä luottamushenkilöstön mahdollisuuksiin edustaa vuokratyöntekijöitä. SAK pitää myös tärkeänä, että hankkeessa edistetään toimeentulon turvaavia pitkäkestoisia vuokratyösuhteita sekä pysyvämpää työllistymistä käyttäjäyrityksiin.

Lamavuosien suurtyöttömyyden seurauksena on Suomeen jäänyt suuri määrä työttömiä, jotka eivät talouden hyvinäkään aikoina näytä pääsevän takaisin avoimille työmarkkinoille. Perustetut työvoiman palvelukeskukset eivät tätä ongelmaa pysty yksin ratkaisemaan. Tarvitaankin nopeasti toimia, joilla työelämästä syrjäytyneiden osallistuminen yhteiskuntaan ja työelämään voidaan turvata. Yksi työryhmän tärkeimmistä ehdotuksista onkin välityömarkkinoiden kehittäminen.

SAK on vaatinut pitkään aktiivisen työvoimapolitiikan voimavarojen lisäämistä ja työttömien aktiivitoimien merkittävää lisäämistä. On hyvä, että työllistymisen aktiivinen tukeminen on viime aikoina saanut ymmärrystä aiempaa laajemmin. Työhallinnolle suuret perättäiset uudistukset asettavat kuitenkin kovan haasteen; nykyisillä toimintavoilla uudistukset eivät voi toteutua. Jatkovalmistelussa keskeistä onkin, että työhallinto uudistaa toimintatapojaan niin, että työttömille voidaan tarjota nopeasti laadukkaita ja yhdenmukaisia palveluja koko maassa. Kiireellisin uudistus on kyetä parantamaan työnhakusuunnitelmien laatua ja tarkkuutta lain edellyttämälle tasolle.

Lisätietoja:
SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen, puh. 020 774 40153 tai 040 834 5030