Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työvoimakoulutus ei helpota te…

Uutinen

Työvoimakoulutus ei helpota teollisuuden työvoimapulaa

SAK:n Jari-Pekka Jyrkänne: Koulutuksen rooli mietittävä uudelleen
Suomessa oli työministeriön mukaan viime vuoden lopussa edelleen lähes 300 000 työtöntä. Työvoimapoliittiseen aikuiskolutukseen käytettiin koulutustuet mukaan lukien vuoden aikana noin 1,5 miljardia markkaa.

Silti Teollisuuden ja työnantajien (TT) viime vuoden lopussa tekemän kyselyn mukaan lähes 30 prosentilla teollisuusyrityksistä oli ollut vaikeuksia osaavan työvoiman saannissa.

SAK:n koulutuspoliittisen sihteerin Jari-Pekka Jyrkänteen mukaan ongelmana on, että työpaikat eivät synny koulutuksella vaan markkinamekanismilla. Se taas on hänen mukaansa niin kankea, että ennalta ei tiedetä, mitä vuoden tai kahden kuluttua tarvitaan.

– Pohjimmainen ongelma on siinä, että työvoiman kysynnässä tapahtuvat muutokset ovat aina paljon nopeampia kuin tarjontapuolen muutokset.

Jyrkänteen mukaan ongelmana ovat myös työvoimakoulutuksen liian lyhyet koulutusjaksot. Niitä pitäisi hänen mielestään pidentää.

– Työvoimapoliittisen koulutuksen rooli tulisi miettiä uudelleen ja työvoiman ammatillisen osaamisen kehittämiseen suhtautua nykyistä pitkäjänteisemmin, Jyrkänne sanoo.

Hän pelkää, että jatkossa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat pahenevat entisestään. Silloin myös työvoimakoulutuksen tarpeet lisääntyisivät.

Hallitus on kuitenkin päättänyt pienentää työllisyyden hoidon määrärahoja jatkossa samassa suhteessa kuin työttömyys alenee.

– Valitettavasti jotkut ajattelevat, että kun työllisyys paranee, se tarkoittaa säästöjä. Mutta jos tämä kohtaanto-ongelma säilyy, tarvitaankin itse asiassa vielä voimallisempia toimia.

TT:n koulutusasioista vastaava johtaja Kari Purhonen esittää koulutustulosten parantamiseksi eräänlaista bonusjärjestelmää.

– Niille oppilaitoksille, joista työllistytään, voitaisiin antaa vähän enemmän rahaa.

SAK:n Jari-Pekka Jyrkänne pitää ajatusta huonona.

– Tosiasiassa tällainen järjestelmä palkitsisi vain sellaisilla alueilla olevia oppilaitoksia, joilla työpaikkoja syntyy. Järjestelmä loisi illuusion, että ongelman ratkaisu olisi oppilaitosten käsissä.

Viime vuonna työvoimapoliittisessa aikuiskoulutuksessa aloitti 60 000 – 70 000 työtöntä opiskelijaa. (UP)