Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työvaltaisen toiminnan tuki mu…

Uutinen

Työvaltaisen toiminnan tuki muuttui oikeaan suuntaan

Vuoden 2006 talousarvioesitys

Vuoden 2006 talousarvioesitys vastaa hallituksen aiempia linjauksia eikä sisällä suuria yllätyksiä. Hallitus on toteuttamassa myös tuloratkaisussa sovitut asiat, mikä lisää luottamusta sopimusyhteiskunnan toimivuuteen. Kun pitkäaikainen tuloratkaisu on voimassa ja hallituksen budjettilinjat ovat nyt tiedossa, on yritysten vuoro lunastaa puheensa uusista investoinneista ja työpaikoista.

Hallitus on korjannut työvaltaisen toiminnan tuen työaikaehtoa 120 työtuntiin kuukaudessa, mitä on pidettävä parempana kuin esillä ollutta 100 työtuntia. Jatkovalmistelussa on huolehdittava, että myös tuen optimaalisinta kohtaa nostetaan 1400-1500 euroon kuukaudessa. Näin malli ottaisi paremmin huomioon työntekijöiden toimeentulomahdollisuudet. Myös osa-aikaeläkeläisten osalta tarvitaan vielä erilliskäsittelyä.

Talousarvioesityksessä luvataan turvata yrityksistä irtisanottujen työntekijöiden mahdollisimman nopeaa työllistymistä helpottavan uuden muutosturvan rahoitus. Määrärahoja on varauduttava lisäämään tarpeen mukaan. On myös myönteistä, että hallitus on lisäämässä aktiivisen työvoimapolitiikan voimavaroja. SAK muistuttaa, että työmarkkinatukiuudistus edellyttää työvoimatoimistojen toimintatapojen muuttamista. Uudistus ei saa merkitä pelkästään lisää velvollisuuksia työttömille &#;8211 myös itse toimenpiteitä on pystyttävä kehittämään työllistymistä paremmin tukevaan suuntaan.

Hallituksen budjettiesitys sisältää monia tärkeitä parannuksia vähävaraisimpien toimeentulon ja elämänolosuhteiden parantamiseksi.

Hyvä infrastruktuuri tukee Suomen kilpailukykyä ja ylläpitää turvallisuutta. Päätös uusista väylähankkeista on tervetullut, sillä se nopeuttaa useiden välttämättömien tie- ja ratahankkeiden valmistumista. Linjaus tuo myös tarvittavaa pitkäjänteisyyttä väylien rakentamiseen. Rakentamispäätösten lisäksi hallituksen on varattava riittävät määrärahat myös väylien kunnossapitoon ja perusparannuksiin.

Lisätietoja

  • ohjelmapäällikkö Sinikka Näätsaari, puh. 040 731 2384
  • työvoimavaltaisen toiminnan tuki: sosiaalipoliittinen sihteeri Kaija Kallinen, puh. 040 500 2417

Matalapalkkatuki ei saa houkutella osa-aikaistamiseen (SAK:n muistio työvoimavaltaisen toiminnan tukemisesta, päivitetty 25.8.2005)