Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työttömyysturvan heikentäminen…

Uutinen

Työttömyysturvan heikentäminen estettävä

SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen

SAK:n Matti Tukiainen peräänkuuluttaa yhteistyötä ja vastuullisuutta

SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen peräänkuuluttaa laajaa yhteistyötä, malttia ja vastuullisuutta vaikeassa taloustilanteessa. Ay-liikkeen on valvottava etujaan ja varmistettava, etteivät julkisuudessa esillä olleet työttömyysturvan heikennykset toteudu. Tukiainen puhui perjantaina Valkeakoskella järjestetyssä Tulevaisuus-päivän toritapahtumassa.

Tukiaisen mukaan valtiovallan on aika ryhtyä toimeen uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. Toimia tarvitaan erityisesti rakennusalan työllisyyden romahduksen estämiseksi. Panostamalla vuokra-asuntojen rakentamiseen voidaan helpottaa työelämän liikkuvuutta. Teitä rakentamalla ja korjaamalla luodaan parempia edellytyksiä elinkeinotoiminnalle.

– Kaikilla näillä toimilla voidaan vaikuttaa tulevaan kehitykseen niin, että työttömyyden voimakas lisääntyminen ehkäistään.

Työnantajia Tukiainen kehotti käyttämään nousukauden aikana syntyneitä puskureita henkilöstön kouluttamiseen ja toimintojen kehittämiseen. Pakkolomautukset ja irtisanomiset ovat ratkaisuina lyhytnäköisiä.

– On hyvä muistaa, että taantuman jälkeen seuraa nousu, jolloin osaava henkilöstö on kultaakin kalliimpaa työnantajille. Yritysten kassoihin kertynyttä rahaa on nyt käytettävä henkilöstön kehittämiseen sen sijasta, että jaetaan huippuosinkoja ja samaan aikaan vähennetään henkilöstöä.

Paljon keskustelua herättäneestä sosiaaliturvauudistuksesta puhuessaan Tukiainen korosti, ettei SAK hyväksy työttömyysturvan heikentämistä, vaan valtion tulee jatkossakin tukea tasapuolisesti kaikkia työttömiä. Itsensä vakuuttamisesta työttömyyskassassa ei tule rangaista. SAK:n tavoitteena on ansiosidonnaisen työttömyysturvan korottaminen muiden Pohjoismaiden tasolle.

– Jos ja kun köyhyyden torjumiseksi aiottua perusturvaa oikeutetusti korotetaan, on valtion tuen oltava sama myös ansioturvaa saaville. Rahojen siirtäminen yksien köyhien taskusta toisien köyhien taskuun ei ole mistään kotoisin.

Tukiaisen mukaan ammattiliittojen on kuitenkin varauduttava siihen, että SAK:n tavoite työttömyysturvan parantamiseksi ei etene, vaan että turvaa yritetään jopa heikentää.

– Työttömyysturvan heikentäminen on estettävä. Kun ajat huononevat, vahvaa ja aktiivista ay-liikettä tarvitaan, hän sanoi.

Valkeakosken toritapahtuman tarkoituksena oli kiinnittää huomiota suomalaisen yhteiskunnan ja työmarkkinoiden nykytilaan. Valkeakosken työttömyysluvut ovat Pirkanmaan toisiksi suurimmat, 9,5 prosenttia.