Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työttömyysturvajärjestelmästä …

Uutinen

Työttömyysturvajärjestelmästä rakennettava todellinen turvaverkko

(Puu- ja erityisalojen liitto 25.8.2001) Työttömyysturvan keskeinen päämäärä on taata kohtuullinen toimeentulo työttömyyden kohdatessa. Tätä tavoitetta ei Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtajan Kalevi Vanhalan mukaan kuitenkaan nykyään käytännössä saavuteta.

– Viime vuosikymmenellä tehdyt leikkaukset ovat merkinneet keskimääräisen ansiopäivärahan reaaliarvon laskua. Tämä edellyttää tasokorotusta ilman leikkausehtoja, Vanhala sanoi lauantaina (25.8.) Pertunmaalla.

Vanhalan mielestä julkisuudessa esitetty vaihtoehto, jossa työttömyysturvan kesto perustuisi henkilön työhistoriaan on torjuttava siksi, että se ajaisi useat nuoret ja työmarkkinoilla eri syistä lyhyen ajan toimineet ihmiset entistä vaikeampaan kierteeseen luukulta toiselle.

– Sen sijaan sovitellun päivärahan ehtoja on uusittava ja sovittelu alle kuukauden pituisissa työsuhteissa lopetettava kokonaan. Kun työpäiviltä maksetaan palkkaa ja työttömyyspäiviltä työttömyysturvaa, estää se pimeiden töiden tekoa ja kannustaa ottamaan vastaan lyhyitäkin työsuhteita. Myös työttömyysturvan paluuehdon siirtäminen takaisin 26 viikkoon helpottaa köyhyysloukkuongelmia.

Vanhalan mukaan useista leikkauksista ja sosiaali- ja terveysministeriön työttömyyskassoille antamista lukuisista ohjeista muovautunutta nykyistä työttömyysturvakäytäntöä on syytä tarkastella myös suhteessa kansalaisen oikeusturvaan.

– Työttömyyskassojen toiminta muistuttaa nykyisin salapoliisin työtä, mikä ei liene sosiaaliselle turvaverkolle sopiva tavoite, tarkoitus tai ominaisuus.

Vanhalan mukaan työttömyysturvan muutoksia pohtivalta ns. Toiviaisen työryhmältä odotetaankin näkyviä työttömyysturvajärjestelmää korjaavia ehdotuksia.

– Työryhmässä olevien ammattiyhdistysliikkeen edustajien on huolehdittava siitä, että työttömän asema ei nykyisestään heikkene, vaan todetut epäkohdat korjataan ja työttömyysturvajärjestelmä palautetaan todelliseksi turvaverkoksi, Vanhala tiivisti.

Vanhala antoi puheessaan tunnustusta pääministeri Paavo Lipposelle kolmikantayhteistyön puolesta toimimisesta.

– Viime vuoden lopulla sovitun tuloratkaisun osana olevassa Lipposen hallituksen kannanotossa todettiin muun muassa, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa korotetaan 1.3.2002 alkaen siten, että ansio-osa nousee 42 prosentista 45 prosenttiin päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Muilta osin ansio-osan laskentakaava säilyy nykyisellään. Lisäksi sovittiin kolmikantaisesta työryhmästä, joka ensi lokakuun alkuun mennessä antaa esityksensä työttömyysturvan muutostarpeista.

– Jo runsaan puolen vuoden kuluttua valtiovarainministeri Sauli Niinistö osoitti ”luotettavuutensa” sopimuskumppanina ja oli valmis heittämään em. osan tuloratkaisusta romukoppaan. Valtion ensi vuoden budjettiesitys kuitenkin pitää Niinistön räikeästä yrityksestä huolimatta sisällään varauksen työttömyysturvan perusosan korotuksen sekä perusturvaan että ansioturvaan. Voidaan sanoa, että pääministeri Lipposen selkeä toiminta kolmikantayhteistyön puolesta tuotti tällä kertaa tulosta, Vanhala arvioi.