Työttömien määrä maailmassa kasvaa

Työttömien määrä maailmassa kohoaa tänä vuonna 202 miljoonaan, Kansainvälinen työjärjestö ILO ennustaa maanantaina julkaisemassaan työllisyysraportissa. Ennusteen toteutuminen merkitsisi viiden miljoonan lisäystä työttömien määrään. Raportin mukaan työttömien määrä lisääntyy myös tulevina vuosina nousten lähes 211 miljoonaan vuonna 2017.
22.01.2013 13:44
SAK
Kansainvälinen työjärjestö ILO

Erityisen huolestunut ILO on nuorisotyöttömyydestä. Raportissa todetaan, että talouskriisi on heikentänyt merkittävästi nuorten työllisyysnäkymiä, ja monen nuoren on odotettava pitkään pääsyä ensimmäiseen työpaikkaansa. ”Aiempien matalasuhdanteiden aikana tällaiseen tilanteeseen ei ajauduttu.”

Ennen kriisiä alle 29 prosenttia työttömistä nuorista oli ollut työttömänä vähintään kuusi kuukautta, mutta kriisin aikana heidän osuutensa on noussut 35 prosenttiin. Pitkäaikaistyöttömyys aiheuttaa vahinkoa nuoren koko työuralle, koska työttömyysjakson aikana työkokemusta ei kartu ja ammatillinen ja sosiaalinen osaaminen heikkenee.

Noin 40 prosenttia työttömistä on nuoria. Nuorten työttömyysaste on kaksi kertaa korkeampi kuin koko työvoiman työttömyysaste. Euroopassa lähes 13 prosenttia nuorista on vailla työ- ja opiskelupaikkaa. Ennen kriisiä tällaisten nuorten osuus oli 11 prosenttia.

Johtopäätöksissään ILO korostaa toimenpiteitä, jotka lisäävät investointihaluja vähentämällä talouden epävarmuustekijöitä. Järjestö varoittaa palkkojen alenemiskierteestä, joka voi lähteä liikkeelle usean Euroopan maan rajuista ja samanaikaisista säästöpäätöksistä.

ILO: Global Employment Trends 2013

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.