Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työttömien ahdinkoa helpotetta…

Uutinen

Työttömien ahdinkoa helpotettava pikaisesti

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola Kiljavan opistolla. Kuva: Sami Turunen

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola vaatii välittömiä parannuksia työttömyyskassajärjestelmään

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola haluaa pikaisesti korjata suomalaista työttömyysturvajärjestelmää, sen byrokratiaa, järjettömyyksiä ja vääryyksiä. Hän pitää kestämättömänä tilannetta, jossa työtön joutuu odottamaan työttömyysturvaa jopa neljä kuukautta.

– Ymmärrän hyvin, että työttömyysturvan kokonaisuudistamisen toteuttaminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Kysymys on lopulta poliittisesta tahdosta ja näkemyksestä. Tahtotilaa selkeyttämiselle mielestäni on. Epävirallisessa keskustelussa kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä työttömyysturvalainsäädännön byrokraattisuudesta ja vaikeaselkoisuudesta, Huutola sanoi torstaina SAK:n valtuuston kokouksessa.

Hänen mukaansa työttömyysturvan kokonaisuudistuksen toteuttaminen on pitkä prosessi, mutta välittömiä toimenpiteitä tarvitaan heti.

– Osa työttömistä joutuu odottamaan päivärahansa käsittelyä viikkoja, pahimmillaan jopa 10 viikkoa. Työttömyyden alettua seuraa täysin epäoikeudenmukainen 7 päivän karenssi siitä, että olet ilman omaa syytäsi menettänyt työpaikkasi. Tämän lisäksi tarvittavien palkka- ja työtodistusten saannissa on suuria vaikeuksia. Kaikki tämä voi johtaa siihen, että työttömäksi joutuneella voi kulua 3-4 kuukautta ennen kuin hän saa seuraavan kerran tuloja. Tämä on johtanut siihen, että ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevat joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen, koska heille oikeutetut korvaukset jäävät tulematta ajallaan.

– Esitänkin, että välittömästi käynnistetään neuvottelut sellaisten kohtien muuttamiseksi, jotka aiheuttavat tarpeetonta ja epäoikeudenmukaista viivästymistä päivärahojen maksatuksessa:

  • Lomakorvausten jaksotuksesta tulisi luopua vaikka väliaikaisesti.
  • Sovitellun päivärahan laskentaan tulee nykyisen järjestelmän rinnalle tehdä uusi sovellutus tai malli, joka nykyistä paremmin ottaa huomioon usein teollisuusaloilla työskenteleviä pätkätyöläisiä, tekivätpä he sitten minkälaisia pätkiä hyvänsä.
  • Ennakkomaksujen tai ennakkolainojen käyttöönottoa tulee harkita vakavasti, ellei muuta nopeaa tapaa helpottaa työttömien arkea toteudu. Rakennusliitto on jo sellaisen ratkaisun tehnyt. Tämäkin on yksi nopea tapa helpottaa työttömien ahdinkoa.
  • Myös kassojen käsittelyjärjestelmässä voitaisiin tehdä ratkaisuja, jotka nopeuttavat päivärahojen maksatusta. Ei ole niin vaarallista, jos joku kohta hakemuksesta on puutteellisesti täytetty, usein epähuomiossa. Jäsenyyksien toteamisessa ja maksettujen jäsenmaksujen täsmällisyydessä voisi mielestäni olla joustoa. Lähtökohtana tulee olla, että työttömän ilmoitukset pitävät paikkansa. Tarkastus ja mahdolliset oikaisut voidaan tehdä sitten ajallaan. On selvää, että työttömät ilmoittavat varsin rehellisesti ansionsa ja maksavat jäsenmaksunsa oikein ja tunnollisesti ilman erityistä poliisityötäkin, jonka lainsäädäntö on kassoille asettanut, Huutola luetteli parannuskeinoja työttömän elämän helpottamiseksi.

Matti Huutolan koko puhe löytyy oikeanpuoleisen palstan linkkien kautta.