Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työterveyshuollon on annettava…

Uutinen

Työterveyshuollon on annettava neuvontaa ja ohjausta työttömyyden uhatessa

Työterveyshuoltojen pitää auttaa työpaikkoja henkilöstön sopeuttamiseen liittyvissä tilanteissa

Työttömyyden uhka, lomautukset ja irtisanomiset vaikuttavat työntekijöiden terveyteen. Irtisanotut työntekijät putoavat pois työterveyshuollon piiristä, jolloin jopa vuosikausia jatkunut sairaanhoitosuhde katkeaa. Lakisääteiset määräaikaistarkastukset jäävät tekemättä ja mahdollisten työstä johtuvien altistumisten (esim. altistuminen kemikaaleille tai tuki- ja liikuntaelinkuormitus) terveydellinen seuranta jää irtisanotun omalle vastuulle.

Irtisanottuja työntekijöitä koskeva epäkohta perustuu työterveyshuoltojärjestelmään, joka toimii vain, jos työntekijällä on työterveyshuoltosopimuksen tehnyt työnantaja. Työsuhteen loputtua kukaan ei näytä olevan vastuussa työntekijän terveydestä. SAK on jo pitkään eri tahoilla vaatinut epäkohdan poistamista.

Taloudellisen taantuman seurauksissa työterveyshuolto on kuitenkin tukipalvelu niin yritysten johdolle, esimiehille, henkilöstön edustajille ja muille avainhenkilöille kuin työntekijöillekin. Sosiaali- ja terveysministeriö on tällä viikolla lähettänyt työterveyshuoltoyksiköille kirjeen, jossa se muistuttaa, miten työterveyshuollot voivat auttaa työpaikkoja henkilöstön sopeuttamiseen liittyvissä tilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön lähettämä kirje on käsitelty STM:n kolmikantaisessa työterveyshuollon neuvottelukunnassa. Kirjeen liitteenä on työterveyslaitoksen asiantuntijoiden yksityiskohtainen ohjeistus työpaikkatason toimintaan. SAK:n asiantuntijat ovat olleet mukana kirjeen valmistelussa.

On tärkeää, että määräaikaistarkastusten piiriin kuuluneelle työssä altistuneelle työntekijälle annetaan työterveyshuollosta ohjeita ja neuvontaa jatkotoimenpiteitä varten, kun tämä joutuu työttömäksi tai lomautetaan. Työterveyshuolto voi arvioida myös muiden työntekijöiden osalta, onko heillä tarvetta terveydentilan seurantaan tai ammatilliseen tai lääkinnälliseen kuntoutukseen, ja ohjata heidät tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin.

Myöhemmin keväällä Työterveyslaitos julkaisee oppaan ”Terveenä työttömyydestä”, jossa annetaan tietoa työttömyydestä selviytymiseen.