Työsuojeluhankkeessa kumppanina JHL

Aloitteen työsuojelun kehittämiseksi oikeushallinnossa tekivät yhdessä työntekijäjärjestöt JHL, JUKO ja Pardia. Tämä osui sopivaan saumaan, sillä oikeusministeriössä oli jo käynnistynyt keskustelu työsuojelutoiminnan kehittämisestä.
12.06.2012 06:39 karhu admin
OTE- hanketta on tosi kiva toteuttaa, sanoo JHL:n kehittämispalveluista vastaava Tuula Kiander.

Aloitteen työsuojelun kehittämiseksi oikeushallinnossa tekivät yhdessä työntekijäjärjestöt JHL, JUKO ja Pardia. Tämä osui sopivaan saumaan, sillä oikeusministeriössä oli jo käynnistynyt keskustelu työsuojelutoiminnan kehittämisestä.
Oikeusministeriö tilasi hankkeen toteutuksen JHL:än kehittämispalvelut -yksiköstä.

– Me toimimme kehittäjäkumppaneina heille, kertoo Tuula Kiander, joka vastaa kehittämispalveluista JHL:ssä.

Hankkeen päävastuu on oikeusministeriön hallinnonalan työsuojelutoimikunnalla. Ensimmäinen konkreettinen asia oli verkkokeskustelu, johon osallistui puolet virastoista, joukossa Helsingin käräjäoikeus.

– Keskustelu otettiin hyvin vastaan, ihmiset lähtivät mukaan ja tieto levisi. Tuloksena oli selkeä viesti vahvuuksista ja kehittämiskohteista: tarvitaan suunnittelua, koulutusta ja verkostoitumista, Kiander sanoo.

Tavoitteena selkeät roolit

– Ensin selvennetään työsuojelutoimijoiden roolit. Myös epäkohtien, työilmapiirin ja sen miten asioita voidaan kehittää, on oltava luonnollisesti mukana.

OTE:n toinen vaihe käynnistyi vuoden vaihteessa. Ohjausryhmänä toimii oikeusministeriön asettama työsuojelun keskustoimikunta, jossa JUKO, JHL ja Pardia ovat edustettuina.

– Tavoitteena on rakentaa hallinnonalalle tarkoitettu peruskoulutuspaketti. Lisäksi intranetiin luodaan työkalupakki, työsuojeluorganisaatiota viilataan ja johtamisrooleja ministeriön ja hallinnonalan välillä selkeytetään, Tuula Kiander kertoo.

Tässä vaiheessa painopiste on työpaikkatasolla. Syksyllä järjestetään ensimmäinen peruskoulutus kaikille uusille työsuojeluvaltuutetuille.

Paljon pieniä hankkeita

Toukokuun lopussa järjestettiin kaksipäiväinen työsuojelun kehittämisseminaari, jossa hyödynnettiin hankkeen ensimmäisten vaiheen tuloksia ja verkkokeskustelua. Seminaari toimi verkostofoorumina työsuojelupäälliköille, -valtuutetuille ja työsuojelutoimikuntien jäsenille.

– Virastoissa käynnistettiin kolmisenkymmentä pienempää hanketta osanottajien ideoiden pohjalta. Nämä hankkeet elävät arjessa, verkkokeskusteluissa ja pienryhmätapaamisissa. Tarkoituksena on löytää toimivia työvälineitä arjen työsuojelutyöhön, Tuula Kiander korostaa.

Marraskuussa kokoonnutaan tarkastelemaan, mitä hanke on antanut.

– Emme työskentele periaatteella ”tee näin”, vaan sen mukaan, miten ja mitä mikin porukka voi tehdä. Hanketta viedään eteenpäin pienin askelin, tunti tai pari kerrallaan. Yhteisiin kysymyksiin tartutaan ja niitä edistetään.

Voidaanko OTE-hanketta soveltaa myöhemmin myös valtiosektorin muissa osissa?

– Tulokset ovat olleet myönteisiä, joten miksipä ei, vastaa Tuula Kiander.

Ingegerd Ekstrand

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.