Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työsuhdematkalippu ei saa joht…

Uutinen

Työsuhdematkalippu ei saa johtaa palkanalennuksiin

Kuva: Ville Juurikkala

SAK:n ekonomisti Helena Pentti:

Työsuhdelippua koskeva lakiesitys on parhaillaan eduskunnassa. SAK:ssa on pidetty hyvänä, että joukkoliikenteen käyttöä edistetään esimerkiksi työsuhdematkalipun avulla. Käytännössä kuitenkin työntekijän on erittäin vaikeata arvioida työsuhdelipusta saamaansa todellista hyötyä. Vaarana on, että uusi työsuhde-etu merkitseekin todellisuudessa palkanalennusta tai verotuksen kiristymistä.

Työsuhdematkalipusta saatavaan hyötyyn vaikuttavat mm. henkilön palkka, työmatkakulujen määrä sekä työnantajan mahdollinen osallistuminen lipun rahoitukseen. Työsuhdematkalipun käyttöönotossa on olemassa useita erilaisia malleja. Työnantaja voi joko antaa palkankorotuksen tai periä työntekijältä lipun suuruisen korvauksen.

Vaarana on, että työsuhdematkalippu toteutetaan siten, että alennetaan matkalippua vastaavalla summalla henkilön rahapalkkaa. Tällöin työntekijä hyötyy työsuhdelipusta, koska sitä verotetaan kevyemmin kuin vastaavaa rahapalkkaa: matkalipusta tällöin neljännes olisi verotonta. Käytännössä työsuhdematkalipusta hyötyisivät kuitenkin vain ne, joiden matkakulut jäävät alle matkakuluvähennyksen omavastuun. Heille verohyöty lipun käyttöönotosta olisi muutamia euroja kuukaudessa. Tämänkin edun arvon täsmällinen arviointi on kuitenkin vaikeaa. Matkalipun verottomasta osasta ei nimittäin maksettaisi työnantajan sosiaaliturvamaksuja. Tämä merkitsisi, että tästä työsuhdematkalipuksi muutetusta palkanosasta kertyisi mm. vähemmän eläkettä kuin samasta summasta osana rahapalkkaa.

Uhkana on myös, että työnantajan tarjoama työsuhdelippu alentaisi matkakuluvähennystä vaikka työntekijä ei edes ottaisi työsuhdelippua vastaan. Jos lakia tulkittaisiin kirjaimellisesti, voisi esimerkiksi yksityisautolla työmatkansa kulkeva työntekijä menettää osan nykyisestä matkakuluvähennyksestään, jos työnantaja tarjoaisi hänelle työsuhdematkalippua. Työntekijä saisi tällöin veroedun vain halvimman kulkuneuvon eli työsuhdematkalipun arvosta.

Onkin tärkeää, että työntekijälle taataan riittävät mahdollisuudet arvioida, kannattaako hänen ottaa vastaan työnantajan mahdollisesti tarjoama työsuhdematkalippu. Ei saa käydä niin, että työntekijä erehtyy ottamaan lipun vastaan ja todellisuudessa häviää uuden työsuhde-edun myötä.

Lisätietoja

SAK:n ekonomisti Helena Pentti, puh. 020 774 0114