Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työpaikoilla keskusteltiin per…

Uutinen

Työpaikoilla keskusteltiin perjantaina irtisanomisista ja yritysten yhteiskuntavastuusta

Työn puolesta 12.12.2003

Vetoomukseen yli 100 000 nimeä

Yritysten yhteiskuntavastuusta, irtisanomisista ja työelämän reiluista pelisäännöistä keskusteltiin perjantaina SAK:laisilla työpaikoilla kaikkialla Suomessa. Keskustelujen toteutus vaihteli liitosta ja työpaikasta toiseen. Osassa työpaikoista käytiin päivän aikana keskusteluja ja neuvotteluja työnantajien ja luottamusmiesten kesken, osassa taas järjestettiin laajempia henkilöstön ja työnantajien välisiä keskustelutilaisuuksia.

Liitot kokoavat tiedot omassa kentässään järjestetyistä tilaisuuksista. SAK:ssa tarkoituksena on koota mielenilmauspäivän keskusteluista yhteenveto alkuvuoden aikana.

Mielenilmauspäivän aikana kerättiin myös nimiä vetoomukseen työn puolesta. Näin haluttiin antaa mahdollisuus vedota irtisanomisia vastaan ja työelämän reilumpien pelisääntöjen puolesta myös niille, jotka eivät päässeet osallistumaan mielenilmauspäivän työpaikkatilaisuuksiin.

Nimien kerääjät eri puolilla Suomea raportoivat jo perjantain mittaan, että vetoomus sai paljon vastakaikua suomalaisilta ja allekirjoituksia oli vetoomuslistalle helppo saada. Tietoja päivän kuluessa kerättyjen nimien määrästä kootaan vielä alkuviikon aikana. Nyt kuitenkin tiedetään jo, että nimiä vetoomukseen kertyi yli 100 000. Pelkästään Internetissä vetoomuksen allekirjoitti kaikkiaan 29 933 suomalaista. Noin tuhat osallistui lisäksi vetoomukseen tekstiviestillä.

SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen kiittää lämpimästi kaikkia aktiiveja, jotka osallistuivat päivän järjestelyihin ja onnistuneeseen toteuttamiseen.

– Operaatio osoitti, että SAK ja liitot kykenevät lyhyessäkin ajassa järjestämään näyttävää toimintaa työpaikoille ja kaduille.

Tukiainen korostaa, että toiminta työn puolesta ei jää tähän vaan jatkuu. Yhteenveto vetoomuksesta toimitetaan kuluvalla viikolla työministerille ja työnantajajärjestöille.

– Pidämme myös tärkeänä, että keskustelu jatkuu työpaikoilla ja liikkeelle saadaan rakentava vuoropuhelu, joka osaltaan johtaa aidompaan yhteistyöhön työpaikoilla, Tukiainen sanoo.

Mielenilmauspäivällä palkansaajat halusivat nostaa irtisanomiset ja yritysten yhteiskuntavastuun yleiseen keskusteluun. Palkansaajat halusivat samalla haastaa työnantajat keskustelemaan siitä, millä tavoin henkilöstön työsuhteet turvataan, henkilöstön osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan, ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan. YT-lakia on palkansaajien mielestä kehittävä niin, että se velvoittaa työnantajat suurempaan vastuuseen työntekijöistään.

Lisätietoja

– Johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099
– Viestintäpäällikkö Sari Aalto-Matturi, puh. 0400 508 234