Työpaikoilla epävarma tulevaisuus

Mikään ei ole varmaa. Näin voi tiivistää kolmen SAK:n valtuutetun ajatukset tulevaisuuden työtilanteesta. Epätietoisuutta on niin vartiointialalla, julkisella puolella kuin teollisuudessa. Sen sijaan tanssinopettajien töitä on vakinaistettu, vaikka freelancereita on alalla edelleen paljon.
26.11.2013 07:00 karhu admin
Vartiointialan työntekijöitä hiertävät jatkuvat kilpailutukset.

Harri JonkkaVartijana työskentelevä PAMin luottamusmies Harri Jonkka kertoo alan elävän taukoamatonta kilpailutusta. Myös hänen työpaikallaan G4S Security Servicellä on kilpailutuksia meneillään.

– Vartiointipalvelut tehdään määräaikaisilla sopimuksilla, jotka kilpailutetaan. Asiakkaan menettäminen on aina iso tappio ja vaikuttaa henkilöstömääriin, Jonkka kertoo.

Hänen mukaansa ala kasvaa maltillisesti. Kun huonossa taloustilanteessa yrityksiä kaatuu, myös vartiointipalveluja tarvitaan entistä vähemmän.

Nokian Renkaiden työsuojeluvaltuutettu Jari Lehti kertoo alkuvuoden olevan vielä hämärän peitossa.Jari Lehti

– Odotamme, tuleeko kutsu yt-pöytään. Tästä porukasta ei voi enää juuri vähentää, joten varmaan puhutaan lomautuksista, TEAMin luottamusmies pohtii.

Lehden mukaan rengaskauppa ei käy: Varastot ovat täynnä eikä tilauskanta kasva toivotulla tavalla. Ihmiset lykkäävät hankintoja eivätkä osta markkinoiden kalleimpia tuotteita.

– Meillä on silti luja usko siihen, että kauppa lähtee taas käyntiin. Nyt vain seurataan, Lehti toteaa.

Tarja KärkkäinenLähihoitajana työskentelevä JHL:n luottamusmies Tarja Kärkkäinen on huolissaan julkisten palveluiden alasajamisesta ja ulkoistamisesta.

– Suuret kaupungit irtisanovat paljon työntekijöitä. Meilläkin Lieksassa lomautukset taitavat olla ensi vuonna edessä. Talouden tasapainottamiseksi säästöjä etsitään muun muassa järjestelemällä palveluja ja tehtäviä uudelleen, Kärkkäinen arvelee.

Toisaalta hän uskoo, että lähihoidossa tarvitaan aina työvoimaa. Erityisesti hoitoa tarvitsevien ikääntyneiden määrä kasvaa.

Tanssialalla on paljon freelancereita, eikä tarkkaa tietoa työsuhteista ole kerätty, kertoo tanssitaiteilija Outi Kallinen Outi KallinenTeatteri- ja mediatyöläisten liitosta.

– Viimeisimmän työehtosopimuksen jälkeen tanssinopettajat ovat saaneet vakinaisia kuukausipalkkaisia työsuhteita. Aiemmin he olivat kesät työttömiä ja saivat joka vuosi uuden sopimuksen.

Kallisen mukaan valtion tuet vaikuttavat suoraan freelancer-tanssijoiden ja -koreografien työllistymiseen sekä siihen, onko suurilla työnantajilla varaa palkata heitä. Vaikka tukea ei nyt ole vähennetty, eivät palkat ja apurahat nouse indeksien mukaan.

Katariina Harju

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.