Työolojen parantaminen ratkaisu myös ikääntyneiden ongelmiin
– Laaja yksimielisyys vallitsee siitä, että viisi vuotta toimineella ikäohjelmalla on ollut tilaus suomalaisessa työelämässä ja ohjelma on osoittautunut hyödylliseksi. Ikäasenteet ja ikääntyneiden koulutusmahdollisuudet ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Parhaita tuloksia ovat olleet ikääntyneiden työllisyyden paraneminen ja ennenaikaisen eläköitymisen vähentyminen. Myös ikääntyneiden asemaa työpaikoilla on parannettu. totesi SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka SAK:n Rauman paikallisjärjestön edustajakokouksessa keskiviikkona.
– Ikääntyneillä on kuitenkin työelämässä edelleen runsaasti ongelmia. Ikääntyneiden mahdollisuudet löytää uutta työtä ovat heikot. Ikäsyrjintää esiintyy erityisesti palvelualoilla. Ikääntyvien työkykyä ylläpitävä toiminta ei edelleenkään ole osa yritysten arkipäivää.
– Vaikka työpaikoilla on menty hyvään suuntaan, ikääntyneet ovat pahimmillaan joutuneet sietämään nöyryyttävää kohtelua työnantajien taholta. Tämä korostaa työolojen parantamisen ohella ikäjohtamisen – siis esimiestyön – merkitystä. Tällä alueella ovat suurimmat kuilut juhlapuheiden ja työpaikkojen käytäntöjen välillä.
– Ikääntyneiden työntekijöiden erityistarpeista on siis ikäohjelman jälkeenkin pidettävä huolta. Samalla on jatkettava pitkäjänteistä työolojen parantamista; näin tuetaan parhaiten ikääntyvien mahdollisuuksia ja halua pysyä työelämässä.
– Tällä vuosikymmenellä työelämästä poistuu yli 700 000 työntekijää. Nuoremmista ikäluokista ei ole tulossa vastaavaa määrää työmarkkinoille. Onkin tärkeätä, että valtiovalta, työmarkkinajärjestöt ja yritykset voimakkaasti sitoutuvat työyhteisöjen ja työolojen kehittämiseen. Ilman tällaisia toimia suuri sukupolvenvaihdos ei tule onnistumaan.
Lisätietoja ikäohjelmasta löytyy kohdasta Tietoa työelämästä > Työelämän kehittäminen ja työhyvinvointi > Työelämän kehittämisohjelmat.