Työntekijöillä oltava samat säännöt sairauspoissaoloihin

Kaikilla työntekijöillä on oltava työpaikalla yhteneväiset sairauslomasäännöt, muistuttaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan duunareilta vaaditaan toimihenkilöitä useammin sairauspoissaolotodistus.
22.10.2015 14:39
SAK
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Säännöt saattavat olla Anu-Tuija Lehdon mukaan myös samalla työpaikalla erilaisia eri työntekijöille.

– Onko niin, että työnantaja luottaa enemmän toimihenkilöihin kuin duunareihin? Tällainen menettely on tasapuolisen kohtelun vastaista, ellei siihen ole työsopimuslain edellyttämää hyväksyttävää syytä,  Lehto kysyy Turun Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Erilaiseen kohteluun työpaikalla oikeuttavat työsopimuslain mukaan työntekijöiden työtehtävät tai asema.

– Työtehtävät tuskin ovat koskaan sellaisia, että niillä voitaisiin pätevästi perustella, miksi eri työntekijäryhmillä on erilaiset sairauslomasäännöt. Asemalla ei korkeimman oikeuden oikeuskäytännön mukaan tarkoiteta sitä, onko kyseessä duunari vai toimihenkilö.

SAK:n lakimiehen Anu-Tuija Lehdon tulkinnan mukaan erilaisiin sairauslomakäytäntöihin on turha hakea perusteluja myöskään työpaikalla noudatettavista erilaisista työehtosopimuksista.

– Korkeimman oikeuden tuomioista ilmenevää oikeusohjetta on noudatettava myös sairauslomasäännöissä. Jos siis toimihenkilöillä on oikeus olla poissa töistä omalla ilmoituksellaan, samassa työpaikassa työskentelevillä duunareilla täytyy myös olla tämä oikeus.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.