Työntekijöillä ja toimihenkilöillä iso palkkaero Ruotsissa

Ruotsissa toimihenkilöt saivat viime vuonna 43 prosenttia enemmän palkkaa kuin työntekijät, kertoo ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n palkkaraportti. Työläisammattilaisista parhaiten ansaitsivat rakennustyöläiset.
24.10.2013 09:36
SAK

Työntekijän keskipalkka oli 2 670 euroa (23 500 Ruotsin kruunua) ja toimihenkilön 3 840 euroa (33 700 kruunua) kuukaudessa.

Palkkaero on kuitenkin kutistunut aavistuksen verran, sillä kolmen viime vuoden aikana työntekijöiden palkat nousivat 7,2 prosenttia ja toimihenkilöiden 7 prosenttia. Reaalipalkat kasvoivat kolmessa vuodessa työntekijöillä 2,4 prosenttia ja toimihenkilöillä 2,2 prosenttia.

– On suhteellisen hyvä asia, että etenemme tasatahdissa toimihenkilöiden kanssa, mutta on erittäin epätyydyttävää, että ero on yhä yli 10 000 kruunua, sanoo LO:n palkkasihteeri Torbjörn Johansson.

Miesten ja naisten palkkaero kutistuu hitaasti

Miesten ja naisten palkkaero oli keskimäärin 18 prosenttia. Naiset ansaitsivat 3 040 euroa kuussa ja miehet 3 590 euroa kuussa. Työläisammateissa palkkojen ero oli kuitenkin vain 14 prosenttia, kun se toimihenkilöillä oli 27 prosenttia.

Sukupuolten palkkojen ero on kutistunut viime vuosina, mutta hitaasti. Vuonna 2000 naisten palkat olivat 81,3 prosenttia miesten palkoista, vuonna 2012 taas 84,4 prosenttia. Eron kutistuminen oli selvempää työntekijäpuolella kuin toimihenkilöpuolella.

Kun palkansaajat jaetaan 19 eri toimialaan, korkeimmat palkat ovat rahoitus- ja vakuutusalan toimihenkilöillä, 5 060 euroa. Konepaja-, teräs ja metalliteollisuuden toimihenkilöt puolestaan ansaitsivat 4 600 euroa.

Lastenhoitajat tienaavat vähiten

Työläisammateista parhaiten palkattuja ovat rakennustyöläiset, 3 190 euroa kuussa. Sellu- ja paperityöläiset seuraavat 2 960 euron kuukausipalkallaan. Kolmantena tulevat teräs- ja metalliteollisuuden työntekijät, jotka tienaavat hiuksenhienosti vähemmän.

Tulotilastojen pohjalla ovat kunnallisen lastenhoidon työntekijät, 2 370 euroa kuussa. Hotelli- ja ravintolatyöntekijöille palkkaa kertyi parikymppiä enemmän.

Raportin luvut pohjautuvat Ruotsin tilastollisen keskustoimiston palkkarakennetietoihin viime vuodelta.

Heikki Jokinen

LO:n raportti kokonaisuudessaan (pdf)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.