Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työntekijöiden tietosuojaa kos…

Uutinen

Työntekijöiden tietosuojaa koskeva laki voimaan

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä eli niin sanottu työelämän tietosuojalaki astui voimaan lokakuun alussa. Uuden lain mukaan työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia työntekijän henkilötietoja, jotka on kerättävä ensi sijassa työntekijältä itseltään. Muualta kuin työntekijältä itseltään kerättävien henkilötietojen hankintaan työnantajan tulee yleensä saada työntekijän suostumus.

Työelämän tietosuojalaissa kiinnitetään erityistä huomiota työntekijän terveydentilaa koskeviin tietoihin, joita työnantaja voi käyttää vain laissa määritellyissä tilanteissa. Työnantaja ei saa edellyttää työntekijältä osallistumista geneettiseen tutkimukseen, eikä työnantajalla ole oikeutta saada tietää, onko sellainen tutkimus tehty. Uudessa laissa määritellään myös työntekijöiden henkilö- ja soveltuvuusarvioinnin pelisäännöt. Työntekijällä on esimerkiksi oikeus saada testistä annettu lausunto tai selvitys suullisesta lausunnosta.

Uuden lain mukaan sähköpostin ja tietoverkon käyttö työpaikoilla kuuluu yhteistoimintamenettelyn piiriin. Laki ei perusta työnantajalle mitään erityistä oikeutta valvoa työntekijän sähköpostin tai tietoverkon käyttöä. Lisäksi edellytetään, ettei työnantaja saa vaarantaa työntekijän sähköpostin ja tietoverkon välityksellä saamien tai lähettämien yksityisten viestien luottamuksellisuutta.

Uusi laki ei anna työnantajille oikeutta määrätä henkilökuntaa huumetesteihin

SAK:n lakimies Timo Koskinen pitää uutta työelämän tietosuojalakia erittäin merkittävänä parannuksena työntekijän kannalta. Laissa sovitaan ensimmäistä kertaa niistä käytännön menettelytavoista, joiden avulla työntekijöiden tietosuojaa työpaikoilla toteutetaan. Esimerkiksi työntekijöiden huumetestejä voivat lain mukaan tehdä vain terveydenhuoltoalan ammattilaiset ja työnantajan on huolehdittava, että testausmenetelmä on luotettava. Lisäksi on varmistettava, etteivät mahdolliset positiiviset testaustulokset johdu jostain muusta tekijästä kuin huumeiden käytöstä, toteaa Koskinen.

Timo Koskinen haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei uusi laki anna vastausta siihen, milloin työntekijä on mahdollista testata. Missään tapauksessa tietosuojalaki ei kuitenkaan mahdollista sitä, että työsopimuksella voitaisiin sopia esimerkiksi huumetestien suorittamisesta. Palkansaajakeskusjärjestöjen lakimiehet antoivatkin virheellisten tulkintojen estämiseksi lain voimaantulon yhteydessä tiedotteen, jossa korostettiin, ettei laki ei sellaisenaan anna työnantajille oikeutta määrätä henkilökuntaa huumetesteihin.

Huumausainetestien käyttöä selvitetään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla toimivassa työryhmässä, jonka määräaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Työelämän tietosuojalaki eli Laki yksityisyyden suojasta työelämässä löytyy
(kirjoita hakukenttään 477/2001).