Työntekijöiden oikeudet palautettava Pariisin ilmastosopimukseen

SAK on huolissaan työntekijöiden oikeuksien toteutumisesta Pariisin ilmastosopimuksessa.
31.08.2015 06:42
SAK
Oikeudenmukaisesta siirtymästä ja säällisestä työstä sovittiin Cancunin ilmastoneuvotteluissa 2010

Pia Björkbacka– Joulukuussa Pariisissa käytävissä YK:n ilmastoneuvotteluissa on saatava aikaan sopimus, joka sisältää maininnat oikeudenmukaisen siirtymän ja säällisen työn edistämisestä, SAK:n elinkeinopolittiinen asiantuntija Pia Björkbacka vaatii.

Oikeudenmukaisesta siirtymästä ja säällisestä työstä sovittiin jo Cancunin ilmastoneuvotteluissa vuonna 2010. Neuvotteluosapuolet sitoutuivat siihen, että siirtyminen kohti vähäpäästöistä yhteiskuntaa tapahtuu oikeudenmukaisesti ja luo sekä reiluja että hyvälaatuisia työpaikkoja.

YK:n ilmastoneuvotteluita vetävien puheenjohtajien heinäkuussa julkaisemassa tekstiluonnoksessa oikeudenmukainen siirtymä ja säällinen työ on kuitenkin siirretty varsinaisesta sopimustekstistä osioon, joka vaatii vielä neuvotteluita jäsenvaltioiden kesken.

– Palkansaajien edustajat tulevat vaatimaan näiden sosiaalisen kehityksen elementtien palauttamista itse sopimukseen, kun neuvotteluja jatketaan syyskuussa Bonnissa virkamiestasolla, Pia Björkbacka sanoo.

Björkbacka korostaa tutkimustietojen osoittavan vakuuttavasti, että ihmisten toiminta aiheuttaa ilmaston lämpenemistä.

– Lisäksi tiedetään, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisten elämään, elinkeinoihin, työn tekemiseen ja varallisuuteen ovat valtavat, jos toimia kasvihuonekaasujen vähentämistä ei aloiteta heti.

Pia Björkbacka osallistuu Bonnissa ilmastoneuvotteluiden Durbanin toimintaohjelmaa käsittelevään istuntoon 31.8.–4.9. Hän on mukana Suomen virallisessa valtuuskunnassa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.